Ushtria amerikane ka vendosur një avion në Islandë që mund të lëshojë urdhra për nëndetëset bërthamore

Ushtria e Shteteve të Bashkuara vendosi avionin e komunikimit dhe komandimit E-6B Mercury në Islandë.

Avioni në pronësi të marinës amerikane normalisht ka aftësinë për të komunikuar me nëndetëset bërthamore dhe vendosja e tij në Islandë u njoftua nga Komanda Evropiane e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara.

“Një avion i marinës amerikane E-6B Mercury ka mbërritur në Islandë ku do të kryejë operacione nën kontrollin e Komandës Evropiane të Forcave të SHBA. Ekuipazhi i avionit u takua me ambasadorin e SHBA në Islandë si dhe me liderë të tjerë politikë dhe ushtarakë,” Komanda e Forcave Amerikane tha në Twitter.

Nga rruga, ky aeroplan është projektuar për të kryer funksionin e postës komanduese në ajër të Komandës Strategjike të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe aeroplanit që siguron komunikim me nëndetëset e Marinës amerikane që janë të pajisura me raketa bërthamore.
Pasi armët bërthamore u bënë realitet në botë, ky aeroplan u ndërtua për të shërbyer si linja e fundit e mbrojtjes së Amerikës në rast të një lufte bërthamore.

“E-6B Mercury përmbush objektivat e tij, ruan sigurinë dhe u mundëson zyrtarëve të përgjigjen ndaj sulmeve bërthamore në të gjithë një rajon që është i shkëputur nga infrastruktura,” theksojnë ekspertët ushtarakë.

Ky avion është vendosur për herë të parë në Evropë në qershor të vitit 2022, kur ka mbërritur në një bazë ajrore në Britaninë e Madhe dhe shpesh merr pjesë në stërvitjet ushtarake që zhvillohen në kuadër të aktiviteteve të NATO-s.

Kategoritë
BotaLajme