UNICEF paralajmëroi për situatën në Gaza: Ekziston një kërcënim serioz i një epidemie masive

Agjencia UNICEF njoftoi se ekziston një kërcënim serioz i një epidemie masive të sëmundjes në Gazën e rrethuar.

Kur mijëra lëndime civile të marra në të gjithë Gazën përballen me një krizë në rritje të shëndetit publik, nuk ka dyshim se një kërcënim serioz i epidemive po shfaqet.

“Është një stuhi e përsosur për tragjedi. Pa karburant të mjaftueshëm, do të shohim kolapsin e shërbimeve higjienike. Pra, atëherë kemi, përveç mortajave dhe bombave, një stuhi të përsosur për përhapjen e sëmundjeve. Kemi një mungesë të dëshpëruar ujë, materie fekale të shpërndara nëpër zona me popullsi të dendur, një mungesë e papranueshme e tualetit dhe kufizime të rënda  për larjen e duarve, higjienën personale dhe pastrimin”, tha zëdhënësi i UNICEF-it, James Elder.

Duke folur në Gjenevë përmes lidhjes video nga Kajro, Elder tha se potenciali për humbje më të gjerë të jetëve në Gaza po përkeqësohej ndjeshëm pasi rreth 800,000 fëmijë u zhvendosën nga shtëpitë e tyre.

“Nëse aksesi i fëmijëve në ujë në Gaza vazhdon të jetë i kufizuar dhe i pamjaftueshëm, do të shohim një rezultat tragjik, por do të shmangim plotësisht një rritje të numrit të fëmijëve që vdesin. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ka filluar të bjerë shi në Gaza. Tani së bashku, fëmijët përballen me kërcënimin serioz të një shpërthimi masiv të sëmundjes. Kjo, sigurisht, do të ishte vdekjeprurëse”, paralajmëroi ai.

Kategoritë
BotaLajme