Turqia shënon Ditën e Sovranitetit Kombëtar dhe të Fëmijëve

Festa shtetërore e Sovranitetit Kombëtar dhe Ditës së Fëmijëve festohet në Türkiye më 23 prill, në ditën kur në vitin 1920 u hap Kuvendi i Madh Popullor i Türkiyes

Türkiye feston Ditën e Sovranitetit Kombëtar dhe të Fëmijëve, duke shënuar 104-vjetorin e themelimit të Parlamentit të vendit, raporton Anadolu.

Të gjitha provincat në të gjithë vendin janë bërë gati të presin një sërë festimesh shumëngjyrëshe gjatë gjithë ditës. Me festime, ngjarje, ceremoni dhe koncerte të shumta të planifikuara për 23 Prill, Istanbuli, kryeqyteti Ankaraja dhe qytetet e tjera të mëdha tashmë kanë mbajtur festime për të nderuar këtë ditë të veçantë.

Disa zyrtarë të lartë, përfshirë kryetarin e Parlamentit turk, Numan Kurtulmuş dhe ministrin e Brendshëm, Ali Yerlikaya shënuan këtë ditë.

“Me gëzimin e dëshmimit të lumturisë së festës së fëmijëve të vendit tonë dhe fëmijëve të botës, uroj sinqerisht 23 Prillin, Ditën e Sovranitetit Kombëtar dhe të Fëmijëve dhe uroj festime paqësore edhe për shumë vite të tjera”, tha Kurtulmuş në X.

Me rastin e kësaj dite, ai vizitoi mauzoleumin e Mustafa Kemal Ataturkut, themeluesit të Republikës së Türkiyes.

“Në botën e sotme, të qenit fëmijë në zonat e luftës dhe të krizës është kthyer në një nga barrat më të vështira. Dëshira jonë është që buzëqeshja e fëmijëve në vendin tonë dhe në mbarë botën të mos u shuhet kurrë dhe qeshja e tyre të mos u shuhet kurrë”, shkroi Kurtulmuş në librin përkujtimor të Anıtkabir.

“Gjatë ditëve më të zjarrta të Luftës sonë Kombëtare, Asambleja jonë, e cila udhëhoqi Luftën tonë të Pavarësisë, la një shembull dhe u dha dritë edhe kombeve të shtypura”, u shpreh ministri Yerlikaya në X.

“Gëzuar 23 Prillin, Ditën e Sovranitetit Kombëtar dhe të Fëmijëve, ditën kur hapja e Asamblesë së Madhe Kombëtare të Türkiyes konfirmoi se sovraniteti i takon pa kushte kombit, një dhuratë që iu dhurua fëmijëve tanë nga Mustafa Kemal Ataturku!”, tha Ministria e Jashtme në mesazhin e saj festiv në X.

Ministria e Mbrojtjes Kombëtare gjithashtu dërgoi urim për këtë ditë, duke thënë: “Kujtojmë me mëshirë, mirënjohje dhe respekt komandantin tonë të përgjithshëm, themeluesin e Republikës sonë, Mustafa Kemal Ataturk, i cili ua dhuroi këtë festë të bukur fëmijëve tanë, të cilët do të jenë arkitektët e së ardhmes sonë”.

Dita e veçantë në Türkiye shënohet me festival për fëmijët, ndërsa zyrat publike, shkollat dhe sektori privat kanë organizuar gjithashtu disa programe.

Festa shtetërore e Sovranitetit Kombëtar dhe Ditës së Fëmijëve festohet në Türkiye më 23 prill, në ditën kur në vitin 1920 u hap Kuvendi i Madh Popullor i Türkiyes. Në këtë ditë në vitin 1924, u vendos që data e themelimit të Kuvendit të Madh Popullor të shënohet si festë kombëtare. Më 23 prill 1929, kjo festë iu është dhuruar fëmijëve. Që nga viti 1929 festohet si Dita e Sovranitetit Kombëtar dhe në të njëjtën kohë si Dita e Fëmijëve.

Kategoritë
BotaLajme