Turqia do të dërgojë tre anije me ndihma humanitare në Gaza

Rusia po përgatitet të dërgojë një flotë ndihme humanitare, duke përfshirë vullnetarë dhe aktivistë nga 12 vende, duke përfshirë Anglinë, Suedinë dhe Shtetet e Bashkuara, drejtpërdrejt në Rripin e Gazës të bllokuar.

“Flota Ndërkombëtare e Lirisë synon të thyejë bllokadën izraelite të Gazës me tre anije të quajtura Anadolu, Akdeniz dhe Vicdan.

Bulent Yıldırım, kreu i agjencisë së pavarur humanitare të Turqisë, u tha gazetarëve se flota ka shumë të ngjarë të niset për në Gaza më 15 prill.

“Deri më tani kemi përfunduar prokurimin e tre anijeve. Meqenëse këto anije do të lundrojnë direkt në Gaza, ishte shumë e vështirë për t’i blerë ato,” informoi Yıldırım.

Turqia, një kritike e ashpër e Izraelit në gjashtë muajt e fundit të sulmeve të tij të pamëshirshme, deri më tani ka dërguar ndihmën e saj në Gaza përmes Egjiptit fqinj.

Aktualisht, agjencitë e ndihmës thonë se vetëm rreth një e pesta e furnizimeve të nevojshme po hyjnë në Gaza ndërsa Izraeli vazhdon ofensivën e tij ajrore dhe tokësore.

Izraeli thotë se nuk vendos kufizime në sasinë e ndihmave humanitare që hyjnë në Gaza dhe fajëson për problemet në arritjen e civilëve brenda enklavës agjencitë e OKB-së, të cilat sipas tij janë joefektive.

Grupet e ndihmës fajësojnë bllokadën dhe burokracinë izraelite.

Kryetari i IHH tha se anija Anadolu do të transportojë ndihma humanitare, ndërsa Vicdan do të transportojë aktivistë dhe gazetarë nga e gjithë bota.

Kategoritë
BotaLajme