Trump: Do ta lija Putinin të aneksonte një pjesë të Ukrainës për t’i dhënë fund luftës

Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump tha se ai mund të kishte “arritur një marrëveshje” që lejon Rusinë të marrë përsipër pjesë të Ukrainës për t’i dhënë fund luftës, nëse ai do të kishte qenë president në kohën e pushtimit.

Trump tha se ky do të ishte skenari “më i keq” dhe nuk do të kishte ndodhur sepse Putini nuk do të kishte guxuar të sulmonte Ukrainën në radhë të parë nëse do të ishte në Shtëpinë e Bardhë.

“Mos harroni, nën Bush ata morën Gjeorgjinë, nën Obamën ata morën Krimenë. Dhe nën Biden, ata po marrin përsipër gjithçka. Duket se ata do të marrin gjithçka, të gjithë, do të shkojnë pas gjithçkaje. kështu më duket mua”, tha ish-presidenti në emisionin radiofonik të Sean Hannity.

“Dhe nën Trump, e dini se çfarë morën? Ata nuk morën asgjë, ai (Putini) e kuptoi. Ai kurrë nuk do ta bënte këtë,” tha Trump.

“Kjo është edhe pa negociuar një marrëveshje. Unë mund të kisha negociuar. Në rastin më të keq, mund të kisha rënë dakord për të marrë përsipër diçka, e dini, ka zona të caktuara që janë zona rusishtfolëse, apo jo, por ju mund të kishit rënë dakord. Dhe tani Ukraina është shkatërruar në erë”, shtoi Trump.

Trump ka thënë vazhdimisht se pushtimi i Ukrainës nuk do të ishte kryer nëse ai do të ishte rizgjedhur në vitin 2020. Ai tha se politika e tij “paqe përmes forcës” do ta kishte parandaluar atë.

Trump tha gjithashtu se ai mund t’i jepte fund luftës aktuale në “jo më shumë se një ditë” nëse do të ishte në Shtëpinë e Bardhë.

Komentet e tij të fundit erdhën pasi Kevin McCarthy, kryetari republikan i Dhomës së Përfaqësuesve, refuzoi një ftesë për të vizituar Presidentin Volodymyr Zelensky në Kiev.

Zelensky tha se udhëtimi mund të ndryshojë “supozimet” e zotit McCarthy për ndihmën ushtarake të SHBA për Ukrainën.

“Unë do të vazhdoj të marr informacionet e mia dhe gjëra të tjera, por nuk duhet të shkoj në Ukrainë apo Kiev për ta parë atë. Dhe qëllimi im ka qenë gjithmonë se nuk do të jap një çek të bardhë për asgjë,” McCarthy tha.

Kategoritë
BotaLajme