Sot festohet dita botërore e kafesë Espresso: Festojeni këtë ditë duke shijuar Espresson

Dita Botërore e Espresso festohet sot. Më shumë se 130 vjet më parë, përgatitja e kafesë zgjati disa orë.

Kjo është arsyeja pse Angelo Moriondo nga Torino patentoi aparatin e parë të kafesë ekspres në 1884 dhe bëri që kafe e sapo bluar të zihej nën presionin e avullit, raporton Days Of The Year.

Moriondo e mbajti shpikjen e tij vetëm për një rreth të ngushtë miqsh dhe partnerësh biznesi. Makineria e tij, megjithë përmirësimet e vazhdueshme, kishte një defekt të madh, vetëm një sasi e madhe e kafesë mund të prodhohej në të në të njëjtën kohë.

Kjo është arsyeja pse bashkatdhetari i tij, Luigi Bezzera, vendosi në 1902 për të përmirësuar pak pajisjen, në mënyrë që ajo të gatuhej përfundimisht filxhan për filxhan. Disa vjet më vonë, Desidero Pavoni bleu një patentë për ekspres, bashkoi një model dhe ideale dhe bëri pjesën e marketingut të punës. Me versionin e ri, të përmirësuar, Bezzer dhe Pavoni shkaktuan një bum të vërtetë në treg.

Espresso shpejt u bë një pije e njohur globalisht. Espresso e vërtetë është e shkurtër dhe e fortë. Kur të përgatitet, duhet të pihet sa më shpejt që të jetë e mundur që kafeja të mos humbasë asnjë aromë dhe aromë pas një qëndrimi të gjatë.

Përsosja e kafesë ekspres njihet nga kremi i trashë në një filxhan të trashë 3 deri në 4 milimetra, me ngjyrë lajthi me strija kafe të errët, sheqeri kalbet ngadalë përmes kremit, i cili rigjenerohet plotësisht pas përzierjes. Sasia e një kafeje ekspres është disa gllënjka të shkurtra kënaqësie që bëhen një moment relaksi, lumturie dhe rikuperimi për t’u dëshiruar çdo ditë.

Kategoritë
Të ndryshme