Sllovenia nis procedurën për njohjen e shtetit të Palestinës

Qeveria e Sllovenisë miratoi të enjten një dekret për njohjen e një shteti Palestinez që do t’i dërgohet parlamentit për miratim deri në mes të qershorit.

“Dekreti për njohjen e Palestinës është pjesë e përpjekjeve të qeverisë për t’i dhënë fund mizorive në Gaza sa më shpejt të jetë e mundur,” tha kryeministri Robert Golob në një konferencë shtypi, duke shtuar se vendimi përfundimtar mund të miratohet më herët se data e synuar e 13 qershorit.

Në mars, Sllovenia iu bashkua Spanjës, Irlandës dhe Maltës në një deklaratë të përbashkët duke njoftuar se vendet e BE-së ishin “gati për të njohur Palestinën” pasi të plotësoheshin kushtet për krijimin e një shteti.

“Ne do të vazhdojmë të ndjekim progresin në lidhje me bisedimet e paqes, lirimin e pengjeve dhe reformën e Autoritetit Palestinez dhe, nëse rezulton të jetë më i shpejtë, ne mund ta përfundojmë procesin e njohjes më herët”, tha Golob.

Sllovenia i ka kërkuar Izraelit të ndalojë ofensivën e tij në Gaza dhe paralajmëroi se një sulm i kërcënuar në qytetin Rafah do të përkeqësojë krizën humanitare në territorin palestinez.

Ministrja e Jashtme Tanja Fajon tha se ishte “e kënaqur për hapin vendimtar dhe të pakthyeshëm drejt njohjes”, në një mesazh të postuar në X. Nevojitet një shumicë e thjeshtë për të miratuar një dekret në parlamentin me 90 vende ku koalicioni i qendrës së majtë të Golob ka 51 vende.

Pothuajse 60% e sllovenëve mbështesin njohjen e një shteti Palestinez ndërsa 20% e kundërshtojnë atë, sipas një sondazhi të prillit me 600 njerëz të botuar nga e përditshmja Dnevnik.

Sipas AFP, rreth 100 studentë të Universitetit të Lubjanës filluan të mërkurën një protestë pro-palestineze, duke kërkuar që Sllovenia të njohë shtetin palestinez.

AFP raporton se, sipas një numërimi palestinez, 137 nga 193 shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara kanë njohur shtetin palestinez.

Kategoritë
BotaLajme