Si dërrmoi Orban ëndrrat e Charles Michelit: Kreu i Këshillit Evropian hoqi dorë nga kandidatura e tij në zgjedhje

Presidenti i Këshillit Europian, Charles Michel, braktisi planet e tij për t’u larguar herët nga posti dhe për të kandiduar në Parlamentin Europian dhe “fajtori” kryesor për gjithçka është kryeministri hungarez Viktor Orban.

Ndonëse Michel kishte paralajmëruar më parë se do të kandidonte për deputet në Parlamentin Europian, fakti që, të paktën për një periudhë të shkurtër, Viktor Orbán mund ta zëvendësonte atë si kryetar i Këshillit Europian, ishte alarm për të gjithë në Bruksel.
Natyrisht, presioni në rritje i zyrtarëve politikë, të cilët kishin frikë nga ardhja e mundshme e Orbanit në këtë post, ishte arsyeja kryesore që Michel të ndryshonte mendje dhe vendimin e tij ai e shpjegoi në profilin e tij zyrtar në Facebook.

“Në qershor, zgjedhjet për Parlamentin Evropian do të shënojnë fillimin e fundit politik të këtij cikli institucional dhe fillimin e tranzicionit në një mandat të ri. Evropa ka pasur gjithmonë një vend të veçantë në zemrën time. Prandaj, dukej e natyrshme që mua, si dhe çdo lideri që dëshiron të vazhdojë t’i shërbejë vendit të tij, të vendos veten para votuesve dhe të promovoj projektin evropian. Njoftimi i hershëm i vendimit tim siguroi transparencë dhe i dha Këshillit Evropian kohë të mjaftueshme për të përgatitur tranzicionin”, tha Michel.

Megjithatë, pas konsultimeve të kujdesshme, siç thekson ai, ka vlerësuar se fushata zgjedhore është në përputhje me ushtrimin e mandatit politik që po përfundon.

“Zgjedhja ime shkaktoi vëmendje intensive të medias. E parashikova një pjesë të kësaj, duke pasur parasysh natyrën e paprecedentë, dhe disa do të thoshin të guximshme, të qasjes sime. Kjo çoi në reagime ekstreme brenda Këshillit Evropian, si dhe jashtë tij”, shpjegon zyrtari i Brukselit. .

Ai tha se nuk dëshiron që vendimi i tij të dëmtojë institucionet evropiane.

“I mirëpres të gjitha kritikat dhe argumentet legjitime. Për të gjitha arsyet, për të ruajtur fokusin e misionit tim, nuk do të jem kandidat në zgjedhjet për Parlamentin Evropian. Do t’i kushtoj të gjitha përpjekjet e mia detyrave aktuale me vendosmëri të palëkundur. Unë do të jem gjithmonë një avokat i flaktë i një Evrope demokratike, të fortë, të bashkuar dhe zotëruese të fatit të saj. Në fund të këtij mandati, unë do të reflektoj mbi natyrën dhe drejtimin e përgjegjësive të mia të ardhshme”, përfundoi Charles Michel.

Kategoritë
BotaLajme