Shkrirja e akullnajave, po ndodh! Shkencëtarët: Fenomeni në Oqeanin Arktik, shqetësues. Bëhuni gati për …

Shkrirja e akullnajave vijon të alarmojë shkencëtarët. Një studim I ri e paraqet shqetësues fenomenin në veri të Grenlandës

Në një kohë kur ngrohja globale dhe pasojat e saj janë qendër e diskutimeve, studiuesit kanë ngritur sërish alarmin për shkrirjen e akullnajave në oqeanin Arktik.

Një studim i ri vlerëson se kubat më të mëdhenj të Grenlandës veriore, që prej kohësh mendohet se janë relativisht të qëndrueshme, kanë filluar të dobësohen me shpejtësi.

‘Ndërsa oqeani ngrohet, pllakat e fundit të ngricës së mbetur po shkrijnë, duke destabilizuar akullnajat dhe duke kërcënuar pasoja potencialisht dramatike.

Ngricat si rafte që dalin mbi oqean janë diga që mbajnë prapa akullnajat në tokë dhe humbjen e ngadaltë të akullit.

Kur ato shkrihen dhe dobësohen, një pjesë e madhe e akullit me bazë tokësore është në gjendje të rrëshqasë në oqean, duke shtuar nivelin e ujit’, shpjegon botimi i Nature Communications.

Shkencëtarët analizuan tetë pllaka që mbështesin akullnajat në Grenlandën veriore, të cilat së bashku mbajnë mjaftueshëm ujë për të rritur nivelin e detit me 2.1 metra, nëse shpërbëhen dhe shkrihen plotësisht.

Që nga viti 1978, ato kanë humbur më shumë se 35% të vëllimit të përgjithshëm, sipas studimit që shton se nga fillimi i viteve 2000, tre janë shembur plotësisht, dhe pesë të tjerat janë duke shkrirë.

Midis 2006 dhe 2018, shkrirja e shtresës së akullit të Grenlandës kontribuoi në më shumë se 17% të rritjes së vëzhguar të nivelit të detit, njofton raporti.

Nuk mund të jepen afate kohore se kur mund të ndodhë një kolaps I plotë, deklarojnë specialistët por ndryshimet kanë ndodhur shpejt që nga fillimi i viteve 2000.

Kategoritë
BotaLajme