Rumania do të bëhet qendra e aktiviteteve të NATO-s: Fillon ndërtimi i bazës më të madhe ushtarake të aleancës në Evropë

Baza ekzistuese e NATO-s në Rumani mund të bëhet së shpejti baza më e madhe ushtarake evropiane e aleancës ushtarake, duke marrë parasysh faktin se puna për rindërtimin dhe zgjerimin e saj tashmë ka filluar.

Sipas mediave rumune, baza e re do të projektohet për të akomoduar dhjetë mijë ushtarë nga vende të ndryshme anëtare.

“Baza do të mbulojë pothuajse tre mijë hektarë. Ajo do të vendoset pranë qytetit të Konstancës, i cili është gjithashtu porti më i madh rumun në Detin e Zi. Baza Mihail Kogalniceanu është tani aktive në atë zonë,” tha ajo.

Baza do të ketë pista, hangarë avionësh dhe platforma për armë të shumta. Përveç kësaj, do të ndërtohen kazerma, një shkollë, objekte mjekësore dhe dyqane.

Sipas analistit rumun Dorin Popesku, baza do të përfaqësojë infrastrukturën më të rëndësishme të Aleancës së Atlantikut të Veriut në rajon.

“Baza sigurisht mund të përfshihet në ofrimin e llojeve të ndryshme të ndihmës ushtarake dhe logjistike për formacionet ukrainase në kryerjen e operacioneve ushtarake kundër ushtrisë ruse. Nuk ka dyshim se kjo bazë do të përbëjë një kërcënim për pozicionet ruse në Krime dhe zona të tjera.” tha analisti.

Kategoritë
BotaLajme