Rishikimi i grushtit të shtetit të fundit të suksesshëm të Turqisë

Dy dekada më parë, gjeneralët kryesorë përmbysën qeverinë konservatore të zgjedhur në mënyrë demokratike. Ai u quajt “grusht shteti postmodern” sepse u krye pa forcë të hapur.

– Njëzet e dy vjet më parë, Teoman Koman, një gjeneral turk me katër yje, pyeti politikanin e shquar konservator Hasan Celal Guzel nëse ai dëshiron të bëhet kryeministër. Ishte një ofertë provokuese.

Koman ishte në krye të forcave të fuqishme të Xhandarmërisë së Turqisë në atë kohë dhe ai ishte një mik i vjetër i Guzel-it, i cili kishte qenë një ministër në vitet 1980. Ai ishte gjithashtu shumë pjesë e shtetit famëkeq të thellë të Turqisë në një kohë kur “shteti turk brenda shtetit” ishte në majën e mbytjes së tij të mjegullt në pushtet.

Koman-i donte të diskutonte grushtin e shtetit që po komplotonte. Grushti i shtetit do të kryhej me të vërtetë brenda pesë muajsh. Më 28 shkurt 1997, filloi një fushatë për të destabilizuar qeverinë e koalicionit të udhëhequr nga kryeministri Necmettin Erbakan në atë që tani mbahet mend si “grusht shteti postmodern” i vendit.

Të dy miqtë e vjetër u takuan në selinë e Komandës së Përgjithshme të Xhandarmërisë në kryeqytetin e Turqisë Ankara në mes të shtatorit 1996. Koman-i kishte arsye të besonte se Guzel-i do të ishte i këndshëm ndaj propozimit të tij.

Koman-i mund të ketë qenë një ushtar dhe Guzel-i një politikan civil, por të dy burrat e njihnin njëri-tjetrin mirë dhe kishin punuar shpesh së bashku për çështje të ndjeshme. Në fund të viteve 1970 dhe fillim të viteve 1980, Guzel-i ishte përgjegjës për koordinimin e shkëmbimit të informacionit midis ushtrisë dhe shërbimeve të inteligjencës. Ai më vonë u bë ministër i arsimit kombëtar.

Gjatë viteve 1980, Koman-i ishte, ndërkohë, shef i departamentit të marrëdhënieve me publikun, i cili ishte pjesë e Këshillit të fuqishëm të Sigurisë Kombëtare. Ai ishte kreu i Organizatës Kombëtare të Inteligjencës (MIT) nga 1988 deri më 1992.

Ata diskutuan, për orë të tëra, deri në mesnatë, shqetësimet e tyre të ndërsjella në lidhje me drejtimin që vendi po merrte, Guzel-i i tha TRT World në një intervistë të rrallë në fillim të vitit 2017. Ai ndërroi jetë një vit pasi dha intervistën. Koman-i foli për çështjen e reagimit, ose “reagimi islamik”, një term që sekularistët e rreptë të Turqisë e përdorën për të përshkruar atë që ata e konsideronin si mendim të turqve me mendje fetare.

Gjeneralët u shqetësuan nga popullariteti në rritje i Partisë së Mirëqenies (RP), partia e frymëzuar nga feja e Erbakan-it e cila kishte fituar bllokun më të madh në parlament për herë të parë më 1996. Pikëpamja se reagimi ishte një rrezik kryesor ekzistencial për shtetin turk gjithashtu përkoi me perceptimin e ndryshimit të kërcënimit të NATO-s gjatë asaj periudhe. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, “fondamentalizmi islamik” po zëvendësonte me shpejtësi komunizmin si kërcënimin kryesor global në sytë e kompleksit ushtarak-industrial perëndimor.

Koman-i dhe gjeneralët e tjerë turq, me lidhje të thella me NATO-n, u ndikuan fuqimisht nga ky vizion i ri strategjik global.

“Konceptualizimi i kërcënimeve të brendshme dhe të jashtme të Turqisë u bazua në konceptet e NATO-s”, tha Bulent Orakoglu, i cili ishte shefi i inteligjencës për policinë turke në kohën e grushtit të shtetit postmodern. “Para vitit 1980, kërcënimi ynë kryesor u gjykua të ishte komunizmi, sepse ishte një kërcënim parësor sipas ShBA”.

Kah fundi i bisedës, Koman-i më në fund arriti në pikën e takimit të tyre: “Shikoni Hasan Beun (Beu është një term turk për respekt). Midis nesh, ne do të ndërhyjmë (kundër qeverisë së zgjedhur).”

“Pas ndërhyrjes së ushtrisë, ne kemi ndërmend të ju caktojmë juve ose Mesut Yilmaz (udhëheqësi i Partisë Mëmëdheu, një parti e zakonshme konservatore) si kryeministër”,  i tha Koman-i Guzel-it.

Pavarësisht viteve të tyre të bashkëpunimit, Guzel-i ishte i ofenduar. Guzel-i, i cili ishte në moshën 71 vjeç në kohën e intervistës, thotë se ai u hodh nga vendi i tij menjëherë pasi Koman-i i ofroi atij kryeministrinë.

“Gjithë jetën time kam luftuar kundër këtyre lloj puçesh. Si mund të më ofroni një punë si kjo?” ai iu përgjigj prerë gjeneralit.

Ai donte të largohej, por Koman-i i kërkoi të ulej, dhe vazhdoi të përpiqej ta bindte.

“Unë u përpoqa ta bëj atë të kuptojë se sa i dëmshëm mund të jetë ky grusht shteti për vendin”, Guzel-i i tha atij. Ai thotë se e nxiti gjeneralin të mos përjetësonte historinë e gjatë të grushtit të shtetit të Turqisë.

Por Koman-i dhe bashkëpunëtorët e tij kishin marrë tashmë vendimin e tyre.

Guzel-i shkoi te kryeministri Necmettin Erbakan.

“Këta njerëz po përgatiten për një grusht shteti”, e paralajmëroi ai Erbakan-in, i cili, thotë ai, thjesht i buzëqeshi me optimizëm karakteristik.

“Asgjë nuk do të ndodhë. Mos u shqetëso!” Erbakan-i i është përgjigjur.

Erbakan-i falënderoi Guzel-in për shqetësimin e tij, por me besim përsëriti se nuk do të kishte puç ushtarak. Megjithatë, Guzel-i nuk u dorëzua atje. Ai bëri një takim me presidentin e atëhershëm Suleyman Demirel, një udhëheqës konservator, i cili tashmë ishte detyruar nga pushteti i ushtrisë në të dyja puçet e 1971 dhe 1980.

“Unë gjithashtu e informova atë për përgatitjet ushtarake. Ai ishte jashtëzakonisht inteligjent dhe më njihte shumë mirë”, tha Guzel-i. “Ai më mori seriozisht”.

Por jo saktësisht në mënyrën që e kishte pritur Guzel-i. Pasi ishte ulur tashmë dy herë si kryeministër dhe ishte ndaluar nga politika për pjesën më të madhe të viteve 1980, Guzel-i supozoi se presidenti do të luftonte për të mbështetur qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike. Këtë herë, megjithatë, Demirel-i zgjodhi të sigurojë mbijetesën e tij politike duke u bërë aleatë me ushtrinë.

“Më vonë u pendova vërtet për këtë vendim, sepse duke e informuar Demirel-in, e lejoi atë që të përgatitej politikisht për grusht shtetin”, tha Guzel-i. “Ai ishte mbështetësi më i madh civil i 28 Shkurtit.”

Guzel-i nuk ishte personi i vetëm që u përpoq të parandalonte grushtin e shtetit. Orakoglu, kreu i inteligjencës, kishte marrë gjithashtu disa dokumente nga kontaktet e tij në ushtri që e informuan atë se po komplotohej një grusht shteti. Ai gjithashtu u përpoq të paralajmëronte qeverinë Erbakan – duke arritur te ministri i drejtësisë, ministri i brendshëm dhe kryeministri – por dosja shumë e fshehtë që ai përmbajti përfundoi në duart e presidentit Demirel, i cili e përcolli atë te njerëzit e ushtrisë të cilët po përgatisnin grushtin e shtetit.

Pesë muaj më vonë, më 4 shkurt 1997, 20 tanke dhe 15 automjete të blinduara lëvizën nëpër rrugët e Ankarasë me një paralajmërim ogurzi për qeverinë. Më 28 shkurt, ushtria lëshoi ​​një memorandum të ashpër kundër qeverisë së koalicionit të udhëhequr nga Erbakan-i. Deklarata dënoi Partinë e Mirëqenies dhe partnerin e saj të koalicionit Partinë e Rrugës së Vërtetë (DYP), një parti tjetër konservatore që ishte drejtuar prej kohësh nga vetë Demirel-i, për pretendimin e shkeljes së “natyrës sekulariste” të vendit.

Brenda disa muajsh, qeveria Erbakan ishte shembur në mënyrë efektive. Ndryshe nga puçet e viteve 1960, 1971 dhe 1980, të cilat kishin të bënin të gjitha me ndërhyrje të dukshme ushtarake, grusht shteti i vitit 1997 u arrit pa tanke ose ushtarë. Në vend të kësaj, qeveria u detyrua të largohej përmes manovrave të shkathëta prapa skenave nga gjeneralët. Koman-i ishte një nga organizatorët kryesorë.

Në mes të qershorit, Erbakan-i dha dorëheqjen, një lëvizje që synonte të lejonte partnerin e tij të koalicionit Tansu Ciller, udhëheqësin e DYP, të bëhej kryeministër. Por Demirel-i prishi protokollin e mbajtur prej kohësh, duke kërkuar nga kreu i partisë konservatore të opozitës Mesut Yilmaz të krijonte qeverinë e re. Yilmaz-i ishte, sigurisht, emri tjetër që Koman-i i kishte përmendur Guzel-it të bëhej si një kryeministër i mundshëm atë natë pesë muaj më parë. Plani i Koman-it ishte arritur.

Për shkak se ai ishte mbështetur në qeverinë civile, Orakoglu u dënua për spiunim kundër ushtrisë. Dënimi u dha nga një gjykatë e cila u ndikua shumë nga gjeneralët.

Zëri i hapur i Guzel-it në prag të 28 Shkurtit gjithashtu bëri që ai të burgosej, me pretekstin se ai kishte kundërshtuar shtetin laik duke mbrojtur të drejtat e grave që kishin shami.

“Ushtria e kuptoi që ata humbën një prestigj të madh në sytë e publikut turk pas grushteve të shtetit të mëparshëm”, tha Guzel-i. “Shoqëria ishte bërë më e hapur dhe ajo nuk e miratonte ndërhyrjen e drejtpërdrejtë ushtarake në politikë. Ajo gjithashtu nuk do të rrinte mirë jashtë Turqisë. ShBA i këshilloi ata ta bënin në këtë mënyrë”.

Përtej përmbysjes së qeverisë Erbakan, memorandumi i 28 shkurtit hapi gjithashtu derën për pastrimin e kujtdo që dyshohej për prirje fetare. Ushtria krijoi një grup pune klandestin të quajtur West Study Group, i cili renditi dhe kategorizoi politikanë, intelektualë, ushtarë dhe burokratë në varësi të besimeve të tyre fetare dhe ideologjike.

“Aktivitetet e monitorimit dhe listës së zezë të WSG ishin të paligjshme sepse nuk mund t’i renditësh njerëzit për sa kohë që ata nuk kanë kryer krime”, tha Orakoglu. “Sipas disa vlerësimeve, ata kishin vendosur në listën e zezë deri në 11 milion njerëz.”

Pas 28 shkurtit, rreth 2,000 oficerë u pushuan nga ushtria për shkak të reagimit thjesht sepse ata luteshin rregullisht ose sepse gratë e tyre kishin shami.

Pas rënies së qeverisë Erbakan, një ndalim ekzistues i shamive të grave në shumë institucione publike u shtri për të përfshirë universitetet.

Huseyin Kivrikoglu, një nga udhëheqësit e grushtit të shtetit, pohoi me besim gjatë një takimi të Këshillit të Sigurimit Kombëtar më 1999 se “28 Shkurti do të zgjasë një mijë vjet nëse është e nevojshme”. Kivrikoglu, kreu i Komandës së Forcave Tokësore në kohën e grushtit të shtetit 1997, ishte shefi i ushtrisë kur bëri deklaratën famëkeqe.

Sidoqoftë, regjimi duhej të zgjaste jo më shumë se pesë vjet. Në Shkurt 2001, një krizë e madhe ekonomike goditi vendin. Shumë turq  fajësuan qeveritë e koalicionit që kishin ardhur për herë të parë në pushtet më 1997.

Koha ishte e pjekur për ngritjen e Rexhep Tajip Erdogan, një anëtar i fuqishëm i Partisë së Mirëqenies së Erbakan-it, i cili u shfaq si një figurë e re dhe karizmatike konservatore në fillimin e viteve 2000. Erdogan kishte qenë kryebashkiaku i suksesshëm i Stambollit kur ndodhi grushti i shtetit 1997, por u ndoq penalisht dhe u burgos me akuzat e “nxitjes së urrejtjes dhe armiqësisë bazuar në dallimet fetare dhe racore”, pasi lexoi një poezi gjatë një fjalimi në vendlindjen e gruas së tij, Siirt. Kjo e përjashtonte faktin se Ziya Gokalp, i cili shkroi poezinë, ishte një burim frymëzimi për themeluesin e Republikës Turke dhe të sundimit sekularist, Mustafa Kemal Ataturk.

Pasi Gjykata Kushtetuese mbylli Partinë e Mirëqenies më 1998, duke vendosur që partia ishte angazhuar dhe mbështeti aktivitete anti-sekulariste, Erdogan-i dhe aleatët e tij vendosën të krijonin një parti të re konservatore demokratike. Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti) erdhi në pushtet më 2002 me një fitore të madhe.

Dhjetë vjet më vonë, qeveria e AK Partisë hapi një hetim kundër puçistëve dhe mundësuesve të saj. Koman-i u arrestua gjatë hetimit. Ai vdiq në një spital ushtarak gjatë arrestit në fund të 2013. Hetimi kundër puçistëve është ende në vazhdim nën akuzat e “pjesëmarrjes në përmbysje” e qeverisë së atëhershme Erbakan. /Gazetaere

 

 

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina