Psikologët u morën telefonat fëmijëve për tetë orë dhe u tronditën nga sjellja e tyre

Dëmshmëria e telefonave celularë për fëmijët është një temë e shpeshtë e debateve sociale dhe e studimeve të ekspertëve dhe përdorimi i tepërt i celularëve është i pranishëm edhe në moshën madhore. Fakti është se ka një ndikim të caktuar të celularëve në tru, por edhe në shëndetin e përgjithshëm mendor.

Në vitin 2013, psikologia e fëmijëve nga Shën Petersburgu, Ekaterina Murashova, kreu një eksperiment interesant me kolegët e saj.

Përkatësisht, ajo u ka kërkuar 68 adoleshentëve të moshës 12 deri në 18 vjeç që të heqin dorë nga të gjitha pajisjet e tyre elektronike, pra të fikin celularët, kompjuterët, televizorët, tabletët dhe lojërat për tetë orë dhe të mos komunikojnë me askënd gjatë asaj kohe.

Ajo që u lejohej të bënin në ato tetë orë ishte të shkruanin, vizatonin, lexonin, këndonin, ecnin dhe merreshin me aktivitete të ngjashme. Autori i eksperimentit donte të vërtetonte se adoleshentët modernë nuk mund të preokupohen me gjëra të tilla dhe se ata nuk janë plotësisht të vetëdijshëm për gjendjen e tyre.

Sipas rregullave të eksperimentit, fëmijët u këshilluan të ndalonin eksperimentin nëse ndjenin ankth, shqetësim ose tension të tepruar dhe të regjistronin kohën dhe arsyen e ndalimit. Rezultatet ishin tronditëse dhe duhet marrë parasysh se eksperimenti u krye dhjetë vjet më parë, kur teknologjia ishte shumë më pak e përhapur se sot dhe kur fëmijët shpenzonin dukshëm më pak kohë në pajisjet teknologjike.

Nga 68 subjekte, vetëm tre e përfunduan eksperimentin – një vajzë dhe dy djem. Adoleshentja i shkruante ndjenjat e saj në një ditar për tetë orë. Njëri nga djemtë po bënte një model të një anijeje me vela, me një pushim për drekë dhe duke shëtitur qenin. I dyti së pari renditi dhe sistemoi koleksionet e tij, dhe më pas u angazhua në transplantimin e luleve. Asnjë prej tyre nuk kishte emocione negative gjatë eksperimentit dhe nuk vuri re shfaqjen e mendimeve “të çuditshme”.

Tre pjesëmarrës në eksperiment deklaruan se kishin “mendime vetëvrasëse” dhe pesë përjetuan sulme paniku. Simptoma të tilla si nauze, djersitje, marramendje, ndezje të nxehta ose dhimbje barku u regjistruan në 27 adoleshentë. Pothuajse secili prej tyre raportoi ndjenja frike dhe ankthi.

Interesi dhe ngazëllimi për situatën e re dhe për t’u përballur me veten u shuan pothuajse te të gjithë pjesëmarrësit në fillim të orës së dytë ose të tretë. Dhjetë adoleshentë që ndaluan eksperimentin u ndjenë në ankth pas tre ose më shumë orësh vetmie.

Çfarë bënë adoleshentët gjatë eksperimentit?

-Ata hëngrën
-Ata lexonin ose përpiqeshin të lexonin
-Ata shkruanin detyrat e shtëpisë ose studionin
-Shikoi nga dritarja ose eci nëpër apartament
-Doli në dyqan, pa komunikuar me të tjerët, përveç shitësve
-Mblodhi enigma dhe rregulloi blloqe Lego

Ata vizatuan
Ata luanin me një qen ose një mace
Ata po laheshin
Ata po përgatisnin një dhomë ose një apartament
Ata merreshin me aktivitet fizik
Ata shkruanin ndjenjat dhe mendimet
Ata luanin piano, kitarë ose flaut
Ata shkruanin poezi ose prozë
Një djalë udhëtoi në qytet për pesë orë, duke ndërruar autobusë dhe trolejbus
Një djalë shkoi në parkun argëtues, por pas tre orësh filloi të vjella

Një djalë po shëtiste në qytet
Një djalë shkoi në kopshtin zoologjik
Një vajzë shkoi në muze
Çfarë bënë ata pas eksperimentit?

Pothuajse çdo pjesëmarrës u përpoq të binte në gjumë në një moment, por askush nuk ia doli për shkak të mendimeve që i kalonin nëpër kokë. Pas përfundimit të eksperimentit, 14 adoleshentë hynë menjëherë në rrjetet sociale, 20 kontaktuan miqtë e tyre, tre kontaktuan me prindërit e tyre dhe pesë shkuan për të vizituar miqtë e tyre. Të tjerët ndezën televizorët ose filluan të luanin videolojëra. Përveç kësaj, pothuajse të gjithë menjëherë ndezën muzikën ose vendosën kufje në veshët e tyre.

Të gjitha frikërat dhe simptomat u zhdukën menjëherë pas përfundimit të eksperimentit. Është interesante që 63 adoleshentë e njohën eksperimentin si të dobishëm dhe interesant për vetë-njohjen. Gjashtë pjesëmarrës e përsëritën vetë eksperimentin dhe pretendojnë se ia dolën pas disa përpjekjeve.

Kur adoleshentët analizuan atë që u ndodhi gjatë eksperimentit, 51 persona përdorën shprehje të tilla si “varësi”, “dozë”, “tërheqje”, “rezulton se nuk mund të jetoj pa…”, “kam nevojë vazhdimisht. “…

Të gjithë thanë se ishin tmerrësisht të befasuar nga mendimet që u kishin ndodhur gjatë eksperimentit, por nuk mund t’i përballonin për shkak të përkeqësimit të gjendjes së përgjithshme.

 

Kategoritë
FamiljeLajmeShëndetësi