Pse ushtritë evropiane nuk mund të rekrutojnë mjaftueshëm ushtarë dhe a është emigracioni zgjidhja?

Përpjekjet e vendeve evropiane për të forcuar ushtritë e tyre përballë kërcënimit në rritje nga Rusia janë përplasur me hezitimin e të rinjve evropianë për t’u bashkuar me forcat e armatosura.

Pushtimi rus i Ukrainës i ka detyruar vendet evropiane të rrisin shpenzimet e tyre ushtarake dhe të forcojnë mbrojtjen e tyre teksa përpiqen të kthejnë rënien e ushtrive të tyre gjatë dekadës së fundit.

Por përpjekjet e tyre u përballën me një sfidë të madhe: mungesën e rekrutëve të gatshëm për t’u bashkuar me forcat e tyre ushtarake.

Pavarësisht investimeve të reja dhe përpjekjeve të fundit të rekrutimit, Gjermania kohët e fundit njoftoi se numri i trupave të saj ra paksa vitin e kaluar. Ministria e mbrojtjes e vendit tha në fillim të këtij muaji se ushtria e saj, Bundeswehr, do të tkurret me rreth 1,500 ushtarë në vitin 2023, në një total prej rreth 181,500 burra dhe gra deri në fund të vitit. Plani i Bundeswehr-it është të rrisë radhët e tij në 203,000 ushtarë deri në vitin 2031.

Mbretëria e Bashkuar gjithashtu ka pranuar kohët e fundit se po përpiqet të gjejë rekrutë, me Ministrinë e saj të Mbrojtjes që thotë se 5,800 njerëz më shumë do të largohen nga forca sesa të bashkohen në vitin 2023. Gazeta UK Defense raporton se ushtria ka dështuar të përmbushë objektivat e saj të rekrutimit çdo vit që nga viti 2010.

“Problemi është një problem i përbashkët nga të gjitha vendet evropiane – duke përfshirë Francën, Italinë, Spanjën,” tha për Euronews Vincenzo Bove, profesor i shkencave politike në Universitetin e Warwick në MB. “Unë nuk mendoj se ka asnjë vend të vetëm që është i kursyer prej tij.”

Sipas Bove, nuk është e qartë saktësisht se kur rekrutimi u bë problem për ushtritë evropiane.

“Kuptimi im është se ajo filloi të paktën më shumë se 10 vjet më parë në vende si Mbretëria e Bashkuar. Në SHBA, ajo filloi të paktën 20 vjet më parë,” tha Bove.

Ajo që është e sigurt është se pushtimi rus i Ukrainës bëri presion shtesë mbi vendet evropiane për të zgjidhur këtë çështje. Por pse vendet evropiane po luftojnë për të rekrutuar ushtarë?

Vlerat e të rinjve kanë ndryshuar

Sipas Bove, distanca ideologjike midis shoqërisë në përgjithësi dhe ushtrisë është rritur më shumë vitet e fundit.

“Nëse merrni një mostër të rastësishme të të rinjve evropianë, ata janë ideologjikisht shumë larg nga një kampion ushtarësh nga i njëjti vend për sa i përket mënyrës se si e shohin shoqërinë, aspiratat e tyre, çfarë duan të bëjnë. Dhe kjo distancë rritet me kalimin e kohës.” tha Bove.

Bove përmendi se anketat e fundit kanë treguar se të rinjtë civilë janë në masë të madhe kundër luftërave, kundër rritjes së shpenzimeve ushtarake dhe kundër operacioneve ushtarake jashtë vendit; ata janë gjithashtu më individualistë dhe më pak patriotë se ata që shërbejnë në ushtri.

Ndërkohë që nuk ka një shpjegim të qartë përse po zgjerohet hendeku, Bove thotë se mund të lidhet me përfundimin e shërbimit ushtarak dhe faktin që të rinjtë nuk janë më të ekspozuar ndaj ushtrisë, me shumicën e tyre që nuk njohin askënd në forcat e armatosura.

Sophy Antrobus, studiuese në Institutin e Ajrit dhe Hapësirës Freeman në King’s College në Londër, ra dakord me Bove, duke i thënë Euronews se sa më e vogël të jetë forca, aq më pak civilë shohin në të vërtetë.

“Në shumicën e pjesëve të vendit vështirë se sheh njerëz me uniformë, nuk ka ndërgjegjësim për ushtrinë si një karrierë të disponueshme,” tha ajo.

Paga jo tërheqëse

Një arsye tjetër është se puna në ushtri është bërë një punë si çdo tjetër, tha Bove, dhe forcat e armatosura po konkurrojnë me sektorin privat për rekrutët – por ato janë në disavantazh.

“Për shkak të sfidave në sektorin ushtarak, cilësinë e jetës, zhvendosjen, detyrat ndërkombëtare, pasigurinë dhe mundësinë për të vdekur, ju duhet të paguani paga shumë të larta për t’i bindur njerëzit të regjistrohen dhe të bashkohen me forcat e armatosura. , të rinjtë evropianë do të preferonin të merrnin një punë në sektorin civil”, tha Bove.

Duke folur konkretisht për Mbretërinë e Bashkuar, Antrobus, i cili shërbeu në Forcën Ajrore Mbretërore për 20 vjet, duke përfshirë në Irak dhe Afganistan, shtoi se nuk kishte pasur shumë investime në ushtri dhe gjendja e akomodimit për forcat e armatosura “është mjaft e varfër”. .

“Koha e aplikimit për t’u bashkuar me forcat e armatosura është gjithashtu mjaft e gjatë dhe brezat e rinj – veçanërisht tani – presin që gjërat të ndodhin shpejt. Nëse ndërkohë del një punë në sektorin publik, ky është një opsion më tërheqës sesa të presësh që ushtria t’ju japë një opsion, “tha ajo.

Ndryshimet demografike

Forcat e armatosura të Evropës po përpiqen gjithashtu të gjejnë kandidatë të mundshëm ndërsa popullsia e kontinentit plaket dhe tkurret.

Bove argumenton se madhësia e forcave të armatosura tashmë është zvogëluar për të përshtatur këtë ndryshim, me ushtritë britanike, italiane dhe franceze, për shembull, tani “gati gjysma e madhësisë së asaj që ishin 10 ose 20 vjet më parë”.

Ajo që më pak aplikantë mund të nënkuptojnë tani për ushtritë evropiane është se cilësia e rekrutëve të pranuar mund të mos jetë në të njëjtat standarde kërkuese që forcat e armatosura kanë vendosur për dekada, gjë që nga ana tjetër mund të lejojë individë të dyshimtë si simpatizantët neo-nazistë të rrëshqasin.

Sipas Antrobus, tek të rinjtë ekziston edhe problemi i “shëndetit dhe fitnesit”. Në SHBA, tha ajo, ka më shumë njerëz në grupmoshën midis 17 dhe 24 vjeç që janë kryesisht me aftësi të kufizuara dhe obeziteti është një problem i madh. Nëse ky trend vazhdon, ushtritë nuk do të kenë kë të rekrutojnë deri në 2035-2040.

Cila është e ardhmja e ushtrive evropiane?

Ushtritë evropiane janë disi në “modalitet paniku”, tha Bove, ndërsa përpiqen të gjejnë rekrutë të rinj përballë një kërcënimi në rritje nga Moska.

“Emigracioni mund të jetë përgjigja,” tha Bove, duke vënë në dukje se vende të tilla si Spanja, Franca dhe Portugalia tashmë po shqyrtojnë mënyrat që emigrantët të bashkohen me ushtrinë dhe të fitojnë shtetësinë pas disa vitesh në forcë.

“Kjo është ndoshta mënyra më e mirë përpara. Sepse nuk mund t’i detyrosh njerëzit të luftojnë për ty dhe të bashkohen me forcat e armatosura dhe njerëzit nuk do të pranojnë kthimin e rekrutimit,” tha Bove.

“Është një problem i pazgjidhshëm, për të qenë i sinqertë. Gjithçka fillon me politikën, vullnetin politik dhe interesin. Një zgjidhje për procesin e rekrutimit për ushtritë evropiane do të përfshinte gjëra të tilla si bërja e shërbimeve më tërheqëse, pagesa pak më e mirë, sigurisht përmirësimi i standardit të jetesa – dhe kjo nuk është mjaftueshëm e lartë në programin politik në krahasim me koston e jetesës dhe ekonominë,” tha Antrobus, shkruan Euronews.

 

Kategoritë
BotaLajme