Profesori britanik i drejtësisë nën kritika për paraqitjet ‘Islamofobike’

Studentët në Universitetin e Bristolit kërkojnë falje dhe rishikim të një moduli që ata thonë se shpreh pikëpamje diskriminuese dhe fanatike mbi Islamin transmeton Gazeta e Re.

Në një deklaratë javën e kaluar, Universiteti i Shoqërisë Islamike të Universitetit të Bristolit (BRISOC) tha se ishte alarmuar nga ankesat e shumta kundër profesor Steven Greer të Shkollës së Drejtësisë për përdorimin e tij të raportuar të vërejtjeve diskriminuese dhe retorikës islamofobike.

Studentët e drejtësisë kanë pohuar se profesori i tyre Greer, “shpesh, në klasë shpreh pikëpamje që mund të konsiderohen islamofobike, fanatike dhe përçarëse”, tha deklarata, e cila u nënshkrua nga disa shoqëri studentore.

Megjithëse, akuzuesit e Greer janë bërë publik, ai është ndaluar nga universiteti të bëjë ndonjë koment mbi akuzat sepse ato i nënshtrohen një hetimi të vazhdueshëm. Greer, megjithatë i tha Al Jazeera-s se ai i hedh poshtë akuzat.

Një student i drejtësisë në universitet i tha Al Jazeera-s se ai e ka paraqitur një ankesë të pavarur në lidhje me Greer vitin e kaluar.

BRISOC po kërkon një falje zyrtare nga Greer dhe heqjen e përmbajtjes që ai e konsideron si problematike, në një modul të të drejtave të njeriut.

Shoqëria gjithashtu kërkon një falje nga universiteti për “financimin, mbështetjen dhe promovimin” e punës së Greer dhe për “azhurnimet e vonuara” të saj që kur u bë ankesa, shtoi deklarata.

 Përmbajtja ‘islamofobe’

Ankesa kryesore kundër Greer lidhet me një modul të të drejtave të njeriut që ai mëson, me titull Të Drejtat e Njeriut në Ligj, Politikë dhe Shoqëri.

Në një seksion duke diskutuar “Islamin dhe të drejtat e njeriut”, Greer renditi lirinë e shprehjes si një “sfidë kryesore” dhe theksoi se “fyerja ndaj Islamit dënohej me vdekje”.

Një student i cili ndoqi klasën e Greer tha se ishte i shokuar nga disa nga përmbajtjet, të cilat krijonin përshtypjen se Islami ishte “në thelb i keq” dhe “i papajtueshëm me lirinë”.

“Profesori zgjodhi shembujt e tij për t’i vendosur myslimanët në një dritë kaq negative kur ka shembuj të kundërt – ai thjesht zgjodhi të mos fliste për ta”, shtoi studenti.

Në të njëjtin leksion, Greer renditi disa sfida të tjera të të drejtave të njeriut në lidhje me Islamin, duke përfshirë lirinë e mendimit, ndërgjegjes dhe fesë, dhe pozicionin e jomyslimanëve në vendet muslimane.

Një seksion tjetër i profesorit fliste në lidhje me pozicionin e grave në Islam, thanë studentët, duke iu referuar rreshtave se gratë muslimane përjetuan “ndëshkim fizik nga burrat” dhe “gratë që mbajnë hixhab kishin më pak të ngjarë të punonin jashtë shtëpisë ose të përfshiheshin në arsimin e lartë”.

Një studente e drejtësisë që ndoqi të njëjtin modul gjatë vitit të kaluar akademik tha se ndihej “jashtëzakonisht e pakëndshme, e mërzitur dhe e lënduar” në disa raste gjatë orëve të Greer.

“Fillimisht, unë isha e interesuar të ndaja një diskutim akademik mbi Islamin, por unë mbeta e tronditur dhe e antagonizuar,” tha studentja, e cile gjithashtu dëshironte të mbetej anonim.

“Profesori e veçoi Islamin si një lloj kërcënimi. Ishte një kuptim tjetër islamofobik, i keqinformuar dhe fanatik i Islamit. Jo diçka që prisja në një universitet dhe veçanërisht, në një modul të të drejtave të njeriut”, shtoi ajo.

Sipas FOSIS, një organ ombrellë i shoqërive islamike në universitetet e MB, çështja Bristol nuk është unike.

“Raste të shumta janë sjellë në vëmendjen tonë rregullisht kur universitetet nuk kanë arritur të njohin dhe adresojnë në mënyrë adekuate shqetësimet e studentëve myslimanë dhe përvojat e tyre me Islamofobinë,” i tha Al Jazeera Muna Ali-së, ushtrues i detyrës së nënkryetarit të çështjeve studentore në FOSIS.

Sipas Unionit Kombëtar të Studentëve, ka më shumë se 300,000 studentë myslimanë të universiteteve në MB.

Një studim i NUS në vitin 2018 zbuloi se një në tre studentë myslimanë në Mbretërinë e Bashkuar kishin përjetuar abuzim ose krim në vendin e tyre të studimit, ndërsa një në katër tha që nuk e raportonin një incident islamofobik.

“Islamofobia mbetet kryesisht e panjohur dhe me shtrirje, e pranuar dhe e normalizuar në arsimin e lartë,” i tha Al Jazeera Sofia Akel-it, nga Qendra për Barazi dhe Përfshirje në Universitetin Metropolitan të Londrës. “Neglizhenca e qëllimshme është bashkëpunim”. /Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme