Plan sekret i Izraelit për Rripin e Gazës: Qeveri ushtarake dhe bashkëpunim me vendet arabe për një shtet palestinez

Gazeta izraelite Jerusalem Post ka publikuar planin sekret të Izraelit për Rripin e Gazës pas përfundimit të armiqësive. Ai synon të krijojë një qeveri ushtarake dhe të forcojë lidhjet rajonale me vendet arabe që do të ndihmojnë në krijimin e një shteti palestinez.

Faza e parë përfshin krijimin e një qeverie ushtarake izraelite në Gaza që do të mbikëqyrë ndihmën humanitare dhe do të marrë përgjegjësinë për popullatën civile gjatë një “periudhe tranzicioni”, raporton The Jerusalem Post.

Në të njëjtën kohë, në fazën e dytë, do të formohet një koalicion ndërkombëtar arab, duke përfshirë Arabinë Saudite, Egjiptin, Marokun, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreinin etj. Ky koalicion duhet të jetë pjesë e një marrëveshjeje më të gjerë për normalizimin rajonal, e cila mbështet krijimin e një “Autoriteti të ri Palestinez”.

Zyrtarët, të cilët nuk janë të lidhur me Hamasin, do të trashëgojnë administrimin e Gazës nga Izraeli, duke i dhënë fund sundimit ushtarak. Izraeli do të ruajë të drejtën për të kryer operacione sigurie në Gaza, duke pasqyruar operacionet e tij në Bregun Perëndimor, sa herë që lindin nevoja operacionale.

Faza tjetër, e cila varet nga stabilizimi i Gazës dhe suksesi i entitetit të ri (“Autoriteti i ri Palestinez”), përfshin reforma të gjera në Bregun Perëndimor të pushtuar në lidhje me funksionalitetin, përmbajtjen arsimore dhe menaxhimin e terrorit të Autoritetit Palestinez.

Nëse kjo fazë vazhdon pa probleme brenda një afati kohor të paracaktuar prej dy deri në katër vjet, Izraeli do të njohë një shtet palestinez të përcaktuar brenda territorit të Autoritetit Palestinez dhe do të konsiderojë transferimin e territorit shtesë.

Ai plan sekret u hartua në Izrael nga një “grup biznesmenësh” dhe u nda edhe me zyrtarët amerikanë. Mes këtyre biznesmenëve, disa janë të lidhur ngushtë me kryeministrin Netanyahu, ndërsa një është veçanërisht i afërt.

Duke përfaqësuar balonën e provës së Netanyahut, nisma është në përputhje me një përpjekje gjithëpërfshirëse të udhëhequr nga SHBA në Lindjen e Mesme që përfshin Gazën, Autoritetin Palestinez dhe Arabinë Saudite. Megjithëse Netanyahu nuk është i përfshirë drejtpërdrejt në këto diskutime (duke i deleguar ato te këshilltari i tij i besuar Ron Dermer), ai i përcjell në mënyrë aktive dhe i konsideron këto ide, gjithmonë në gjendje të mohojë përfshirjen e drejtpërdrejtë duke ia atribuar atë “biznesmenëve”.

Është e rëndësishme të theksohet se ky plan është pjesë e strategjisë më të gjerë të Izraelit “ditë pas”, së bashku me disa nisma të tjera. Koordinimi është duke u zhvilluar nga gjeneralmajor Rasan Alian, koordinatori i aktiviteteve qeveritare në territore, me IDF dhe Shin Bet që secili zhvillon planet e veta.

Kjo qasje është tipike për metodën e Netanyahut: vendosja e të dërguarve të shumtë për misione paralele, ndërkohë që ai vetë mbetet i paangazhuar. Plani i biznesmenit është ai kryesor që po shqyrton Netanyahu, por nga një “distanca e sigurt” tipike për të, sipas gazetës izraelite.

Kategoritë
BotaLajme