Pesë vende i kërkojnë Gjykatës Ndërkombëtare të hetojë situatën në Palestinë

Pesë vende kanë paraqitur një kërkesë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) për një hetim të “situatës në shtetin e Palestinës”, tha kryeprokurori i ICC-së, Karim Khan.

Afrika e Jugut, Bangladeshi, Bolivia, Komoret dhe Xhibuti – të gjithë anëtarë të ICC – kanë dorëzuar një kërkesë që zyra e tij e mori të premten, tha ai në një deklaratë.

Khan konfirmoi se zyra e tij tashmë po kryen një hetim mbi situatën në shtetin e Palestinës, i cili filloi në mars 2021 dhe përfshin çdo krim që mund të jetë kryer që nga qershori 2014 dhe Gaza dhe Bregu Perëndimor.

Ky hetim tani “shtrihet në përshkallëzimin e armiqësive dhe dhunës që nga sulmet që ndodhën në tetor 2023”.

Khan, i cili së fundmi vizitoi vendkalimin Rafah midis Gazës dhe Egjiptit, tha se ekipi i tij kishte mbledhur një “vëllim të konsiderueshëm” provash mbi “incidentet përkatëse” në luftë, duke shtuar:

Unë gjithashtu do të vazhdoj përpjekjet e mia për të vizituar Shtetin e Palestinës dhe Izraelin në mënyrë që të takohem me të mbijetuarit, të dëgjoj nga organizatat e shoqërisë civile dhe të angazhohem me homologët përkatës kombëtarë.

Kategoritë
BotaLajme