Një precedent në Itali: Shkolla pranë Milanos nuk do të jetë e hapur për Bajram, të djathtët janë të indinjuar me vendimin

Nxënësit e shkollave fillore në qytetin italian të Pioltello pranë Milanos do të qëndrojnë në shtëpi më 10 prill. Drejtoria e shkollës vendosi që ditën e festës së Fitër Bajramit ta shpallë festë.

Kjo ndodhi për herë të parë në Itali, raportoi të hënën e përditshmja Corriere della Sera. Vendimi u kritikua ashpër nga e djathta ekstreme.

Shkolla e arsyetoi këtë lëvizje duke thënë se shumë nxënës qëndruan në shtëpi për festën e madhe të myslimanëve vitet e fundit.

Rreth 1,300 fëmijë ndjekin shkollën fillore në qytet, i cili është pjesë e zonës metropolitane të Milanos, nga të cilët 40 për qind vijnë nga familje myslimane, tha drejtori Alessandro Fanfoni.

“Ne kemi klasa ku vitet e kaluara në fund të Ramazanit vinin në mësim tre apo katër fëmijë”, tha ai.

Sipas drejtoreshës, vendimi për shpalljen e 10 prillit ditë pushimi është mbështetur nga bordi i shkollës, ku bëjnë pjesë edhe përfaqësues të prindërve. Ndaj në muajin shtator shkolla e filloi vitin shkollor një ditë më herët se në qytetet përreth, për të përmbushur kufirin e detyrueshëm të orëve.

Vendimi i shkollës, i cili sipas mediave është i pari i këtij lloji në Itali, u kritikua nga ekstremi i djathtë.

“Është një zgjedhje e papranueshme që bie ndesh me vlerat, identitetin dhe traditat e vendit tonë”, tha ministri italian i transportit dhe kreu i partisë kundër imigracionit, Lidhja Matteo Salvini. Në të njëjtën frymë janë shprehur edhe zyrtarë të tjerë të kësaj partie.

Nga ana tjetër, kryebashkiaku i Pioltello, Ivonne Cosciotti, nga Partia Demokratike e qendrës së majtë, mbështeti shkollën. Sipas saj, vendimi për të cilin kryetari i komunës nuk ishte i informuar paraprakisht, po shkon në drejtimin e duhur.

Në Itali, sipas vlerësimeve të ndryshme, tre deri në pesë për qind e popullsisë e shpall Islamin. Prania aktuale e Islamit në Itali lidhet kryesisht me emigracionin, i cili është rritur që nga fundi i viteve 1980.

Islami është një fe e pakicës në Itali, shumica e njerëzve në vend pretendojnë krishterimin. Megjithatë, sipas vlerësimeve të fundit, afërsisht 30 për qind e italianëve nuk pretendojnë fe.

Kategoritë
BotaLajme