Në Mal të Zi është i mundur kthimi i gjuhës serbe në shkolla dhe përdorimi zyrtar

Autoritetet në Mal të Zi thonë se më shumë se 50 për qind e qytetarëve do të pretendojnë se flasin serbisht në regjistrim, gjë që mund ta kthejë gjuhën serbe në shkolla dhe në përdorimin zyrtar në vend.

Sot, Mali i Zi po mban një regjistrim të diskutueshëm të popullsisë që mund të rrisë tensionet dhe të rrezikojë thellimin e mëtejshëm të ndarjeve etnike, raporton Euronews.

Regjistrimi fillimisht ishte menduar të mbahej më 1 nëntor, por u shty për shkak të problemeve teknike dhe një bojkoti të mundshëm nga partitë opozitare.

Kombi i vogël ballkanik me pak më shumë se 600,000 banorë ka një komunitet të madh etnik serb që përbën 28 ​​për qind të popullsisë. Prandaj, disa kanë frikë se forcat pro-ruse mund të përpiqen të rrisin numrin e njerëzve që identifikohen si serbë.

“Z. Vuçiq tha në televizion se regjistrimi i popullsisë në Mal të Zi është një nga çështjet kyçe për interesin jetik të Serbisë. Imagjinoni atë deklaratë, imagjinoni që para regjistrimit në Serbi, presidenti kroat apo malazez do të thoshte të njëjtën gjë për pakicat e tyre. Në Serbi, të paktën do të ishte e çuditshme”, tha Nikola Rakoçeviq, deputet i nacionalistëve malazezë.

Pra, autoritetet në Mal të Zi thonë se më shumë se 50 për qind e qytetarëve do të pretendojnë se flasin serbisht, gjë që mund ta kthejë gjuhën serbe në shkolla dhe në përdorimin zyrtar në vend.

Kujtojmë se malazezeja u bë gjuha zyrtare e Malit të Zi me ratifikimin e kushtetutës së re më 22 tetor 2007 dhe Mali i Zi fitoi pavarësinë nga Serbia në vitin 2006.

Në vitin 2023, një koalicion i ri i partive pro-evropiane mori pushtetin me synimin për të udhëhequr kombin ballkanik drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Profesori i filozofisë në Universitetin e Podgoricës, Miroslav Doderoviq deklaroi se lista është thirrur nga partitë pro-serbe.

“Po e detyrojnë regjistrimin si mundësi për të forcuar argumentet e tyre dhe mundohen të ndikojnë në ndryshimin e kategorisë kushtetuese-juridike dhe pozitës së gjuhës dhe kombësisë serbe”, vlerëson ai.

Kategoritë
LajmeRajoni