Në Gjermani, numri i punëtorëve migrantë është rritur ndjeshëm

GJERMANIA vazhdon të tërheqë qytetarë të vendeve jashtë Bashkimit Evropian për të mbushur boshllëqet në tregun e punës, megjithëse në fund të vitit të kaluar në Regjistrin Qendror të të Huajve ishin rreth 351 mijë persona me qëndrim të përkohshëm, gjë që u mundëson të punonin në atë vend. Kjo është 56,000 njerëz më shumë se një vit më parë, që përfaqëson një rritje prej 19 për qind, njoftoi të enjten Zyra Federale e Statistikave Gjermane.

Rritja ishte shumë më e fortë se në vitet e mëparshme, dhe numri i punëtorëve migrantë të regjistruar është rritur vazhdimisht që nga viti 2010. Dy të tretat e shtetasve të regjistruar të vendeve të tjera ishin meshkuj.

Ekspertët akademikë me të ashtuquajturin karton blu për BE-në përbënin grupin më të madh të vetëm, gjithsej 89,000 persona. Shumica e njerëzve në atë grup vijnë nga India, 26 mijë prej tyre, të ndjekur nga njerëzit me origjinë turke dhe ruse.

Për të marrë një karton blu të BE-së, një person duhet të ketë përfunduar një diplomë universitare, si dhe një ofertë specifike pune në përputhje me kualifikimet me një pagë minimale të sigurt. Numri i punëtorëve të kualifikuar pa arsim të lartë gjithashtu u rrit ndjeshëm.

Kategoritë
BotaLajme