Ndihmës i deputetit të Parlamentit gjerman punoi si spiun për Rusinë, u përpoq të ndalonte dërgimin e tankeve

Një hetim nga The Insider dhe The Spiegel zbuloi se Vladimir Sergienko, një strateg politik rus me origjinë ukrainase, i cili punon si ndihmës i anëtarit të Bundestagut të Alternativës për Gjermaninë (AfD), Eugean Schmidt, u rekrutua nga Shërbimi i Pestë i FSB-së dhe ka lidhje të ngushta me një të punonjësve të saj.

Kontaktet e Sergienkos me një person të caktuar në Moskë u botuan në botime që në verën e vitit 2023. Deri më tani gazetarët kanë marrë korrespondencën e ndihmësit të përfaqësueses gjermane në rrjetet sociale dhe kanë përcaktuar kontaktet e atij personi.

Ai është koloneli i FSB Ilya Vechtomov. Vechtomov punon për Drejtorinë e Nëntë të Shërbimit të Pestë të FSB-së Ruse (Shërbimi Federal i Sigurisë), i cili është përgjegjës për Ukrainën. Ai ka gjithashtu një pasaportë në emër të Ilya Vekshin, të cilën e përdori për të udhëtuar në Turqi dhe Bjellorusi për t’u takuar me shtetas të rekrutuar ukrainas.

Sipas korrespondencës, Sergienko i raportoi veprimet e tij udhëheqësit të Moskës, ra dakord për hapat e ardhshëm dhe mori fonde prej tij. Ndër të tjera, Sergienko siguroi që grupi parlamentar i AfD-së ngriti një padi në Gjykatën Kushtetuese Federale Gjermane për të pezulluar furnizimin me tanke në Ukrainë.

Sergienko bashkëpunoi me shumë parlamentarë të tjerë, duke përfshirë Ulrich Oehme, politikan AfD dhe president me kohë të pjesshme të Shoqatës për Mbrojtjen e Folësve Ruse në Gjermani, i cili u soll në Soçi më 6 qershor 2023, sipas The Insider.

Udhëtimi nuk u njoftua. Pak muaj më parë, Oehme, nën mbikëqyrjen e rreptë të Sergienkos, i kishte shkruar një letër Papës, duke i kërkuar atij t’i kushtonte vëmendje “persekutimit të të krishterëve në Ukrainë”. Sergienko dhe mbajtësi i tij në Moskë ranë dakord për draftin rus të kësaj letre përpara se ta dërgonin më 12 prill 2023 dhe u publikua më 14 prill.

Për më tepër, Sergienko organizoi një fjalim nga profesori Harald Weyel, deputet i Bundestagut, Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës (PACE) dhe Presidencës Federale të AfD-së, në seancën e APKE-së, në të cilën ai deklaroi se autoritetet e Kievit haptas persekutoi besimtarët e Kishës Ortodokse të Ukrainës (Patriarkana e Moskës). Mediat pro-Kremlinit e përhapën menjëherë deklaratën.

I njëjti mbajtës që i koordinoi ato tekste i dha edhe para Sergienkos. Për shembull, Sergienko i shkroi atij se sa do të kushtonte për të paraqitur një padi në gjykatë: “Ndoshta 25,000 € në muaj (afërsisht dy deri në tre muaj për shqyrtim, e njëjta sasi kohe për mbështetje ligjore, d.m.th. ndalim furnizimi). Fatura do të lëshohet nga një firmë prestigjioze ligjore që përfshin disa avokatë të specializuar. Kosto shtesë kuratori për trajtimin dhe përfaqësimin (rreth 10,000 €). Do të jepen emrat e plotë të kolegëve të përfshirë.”

Në një deklaratë për Der Spiegel, Sergienko hodhi poshtë të gjitha akuzat, duke i quajtur ato të pabaza dhe të rreme. Ai pretendon se nuk e njeh Vechtomov dhe se të gjitha lidhjet e tij me Rusinë janë të sajuara.

Sipas gazetës, autoritetet gjermane tani po përpiqen t’i heqin Sergienkos nënshtetësinë gjermane, të cilën e mori në nëntor 2022. Gjithashtu atij i ndalohet përkohësisht hyrja në Bundestag dhe nuk mund të lëvizë lirshëm nëpër ndërtesën e parlamentit.

Sergienko erdhi për herë të parë në vëmendjen e mediave në gusht 2023, kur u zbulua se ai kishte diskutuar ndërprerjen e ndihmës ushtarake gjermane për Ukrainën me një prezantues të panjohur në Moskë, raporton Ukrainska Pravda.

Kategoritë
BotaLajme