Ministri izraelit paraqet peticion në gjykatën e lartë për të kërkuar rekrutimin e qytetarëve arabë

“Sipas ligjit siç është sot, çdo arab duhet të shkojë në zyrën e rekrutimit dhe IDF-ja (ushtria) vendos nëse do ta rekrutojë atë për IDF-në apo për shërbimin kombëtar”, tha ministri rajonal i Bashkëpunimit, Dudi Amsalem

Një ministër izraelit ka paraqitur një peticion në Gjykatën e Lartë të Izraelit për të kërkuar një rekrutim universal të qytetarëve arabë, transmeton Anadolu.

Lëvizja vjen në mes të ndarjeve brenda Izraelit rreth rekrutimit të detyrueshëm të hebrenjve ultra-ortodoksë në shërbimin ushtarak në mes të ofensivës vdekjeprurëse në Rripin e Gazës.

Të enjten, Gjykata e Lartë e Izraelit urdhëroi t’i jepet fund subvencioneve qeveritare për shkollat për burrat ultra-ortodoksë të kualifikuar për t’u regjistruar në ushtri. Gjykata i dha afat qeverisë deri më 1 prill për të paraqitur një plan të ri dhe deri më 30 qershor për ta miratuar atë.

“Sipas ligjit siç është sot, çdo arab duhet të shkojë në zyrën e rekrutimit dhe IDF-ja (ushtria) vendos nëse do ta rekrutojë atë për IDF-në apo për shërbimin kombëtar”, tha ministri rajonal i Bashkëpunimit, Dudi Amsalem.

Sipas të dhënave të fundit zyrtare, popullsia arabe e Izraelit vlerësohet në rreth 2 milionë banorë, që përbën 21 për qind të popullsisë totale të vendit prej 9.7 milionë banorësh.

Ministri izraelit argumentoi se peticioni i tij synon të ekspozojë atë që ai e quajti “hipokrizi” e gjyqtarëve.

“Dua të shoh se çfarë do të bëjnë ata hipokritë tani me arabët. Unë ju premtoj, asgjë. Sepse këtu ka shumë urrejtje për judaizmin dhe trashëgiminë e popullit hebre”, tha ai.

Disa parti në koalicionin qeverisës, duke përfshirë Partinë Shas dhe Partinë e Fuqisë Hebraike, kanë kërcënuar të tërhiqen nga qeveria nëse studentët ultra-ortodoksë janë të detyruar të rekrutohen.

Izraeli ka zhvilluar një ofensivë vdekjeprurëse ushtarake në Rripin e Gazës që nga sulmi ndërkufitar i Hamasit më 7 tetor, në të cilin sipas Tel Avivit u vranë rreth 1.200 njerëz.

Që atëherë, të paktën 32.800 palestinezë janë vrarë dhe rreth 75.300 të tjerë janë plagosur në Rripin e Gazës së bllokuar në mes të shkatërrimit në masë dhe mungesës së nevojave.

Sipas Kombeve të Bashkuara (OKB), lufta izraelite ka çuar në zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të popullsisë së Gazës mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve. Po ashtu 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila në një vendim të përkohshëm në muajin janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet e gjenocidit dhe së fundmi gjithashtu kërkoi nga Izraeli të marrë masa për të parandaluar urinë në Gaza.

Kategoritë
BotaLajme