Ministri gjerman i mbrojtjes thotë se ushtria nuk është në gjendje të merret me problemet me të cilat përballet Evropa

Ministri gjerman i Mbrojtjes Boris Pistorius tha se Gjermania duhet të jetë e gatshme t’i rezistojë Putinit, pasi ai konsideron të lejojë joshtetas të bashkohen me forcat e armatosura, por gjithashtu shtoi se ushtria gjermane nuk ishte e përballueshme me sfidat me të cilat përballet Evropa.

Ai bëri thirrje për një “debat serioz kombëtar” mbi të ardhmen e ushtrisë së vendit, duke argumentuar se në gjendjen e saj aktuale ajo nuk është në gjendje të trajtojë gamën e sfidave të politikës së sigurisë me të cilat përballet Evropa.

Pistorius, i cili shpesh i ka bërë thirrje Gjermanisë të bëhet “gati për luftë” që kur u bë ministër i mbrojtjes një vit më parë dhe paralajmëroi se Vladimir Putin mund të sulmonte brenda tetë viteve, tha se vendi duhet të jetë gati të përballet me presidentin rus.

Duke iu drejtuar ushtarëve praktikantë në Akademinë Ushtarake Gjermane në Hamburg dhe duke e bërë të qartë se ai po fliste edhe për shoqërinë e gjerë, Pistorius tha: “A jemi seriozë për të mbrojtur këtë vend? Dhe kush jemi ‘ne’? Ky debat duhet marrë seriozisht “.

Ai tha se paqja dhe liria që shumica e Evropës ka gëzuar për dekada nuk është më një siguri e pamohueshme dhe se Gjermania po sfidohet më fuqishëm dhe më aktivisht se kurrë si një pjesëmarrëse aktive në siguri dhe politikë.

Në fillim të kësaj jave, Pistorius tha se po konsideronte lejimin e banorëve pa shtetësi gjermane për t’u bashkuar me ushtrinë në një përpjekje për të rritur numrin e ushtarëve nga 181,000 në 203,000 deri në vitin 2031, raportoi Guardian.

Kategoritë
BotaLajme