Mediat gjermane: Merkel pajtohet me Rusinë për emërimin e Schmidt

Shtypi në gjuhën gjermane po shkruan këto ditë nëse Christian Schmidt do të jetë Përfaqësuesi i ri i Lartë në BiH.

E përditshmja gjermane Die Tageszeitung (TAZ) shkruan se ish Ministri Gjerman i Bujqësisë dhe politikani i CSU Christian Schmidt duhet të bëhet përfaqësuesi i lartë i bashkësisë ndërkombëtare në BiH, duke zëvendësuar kështu austriakun Valentin Inzko.

Sipas TAZ, ndryshimi i stafit tregon një politikë të re të bashkësisë ndërkombëtare ndaj atij vendi ballkanik, transmeton Vijesti.ba.

Mbi të gjitha, Gjermania, administrata e re e SHBA dhe Brukseli duan ta çlirojnë vendin nga mjerimi i saj kushtetues dhe ekonomik dhe të hapin rrugën për pranimin e saj në BE.

– Sipas burimeve diplomatike, vendi duhet të reformohet plotësisht. Përfaqësuesi i Lartë aktual, Inzko dhe paraardhësi i tij, Christian Schwarz-Schilling, kanë dhënë tashmë udhëzime në muajt e fundit. Të dy besojnë se rregulli i politikanëve të korruptuar nacionalist duhet të kufizohet në një periudhë afatshkurtër. Sistemi gjyqësor duhet të reformohet plotësisht, dhe krimet e luftës nuk duhet të glorifikohen më, sipas TAZ.

Në planin afatgjatë, kushtetuta e shtetit duhet të hartohet në bazë të ligjit evropian. Sipas kërkesave të Berlinit, Brukselit dhe Uashingtonit, Christian Schmidt duhet të shkojë në punë me energji të freskët.

Zyra e Përfaqësuesit të Lartë u krijua nga Marrëveshja e Paqes në Dejton 25 vjet më parë për të mbikëqyrur zbatimin e marrëveshjes, e cila është gjithashtu kushtetuta e vendit. Përfaqësuesi i Lartë emërohet dhe kontrollohet nga Këshilli i Zbatimit të Paqes (PIC), shpjegon TAZ.

Rusia, e cila është e përfaqësuar si në PIC ashtu edhe në Këshillin e Sigurimit të KB, deri më tani ka refuzuar të mbështesë institucionin e Përfaqësuesit të Lartë – kryesisht për shkak të konsideratës për nacionalistët serbë në Bosnjë dhe Hercegovinë, të cilët nuk duan që fuqia e tyre të kufizohet.

Zgjedhja e një Përfaqësuesi të Lartë të ri u parandalua dhe Austri Inzko mbeti në detyrë për më shumë se 10 vjet, thekson TAZ, dhe raporton Vijesti.ba.

Sidoqoftë, ai kishte pak mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare gjatë asaj periudhe. Inzko nuk mund të përdorte të ashtuquajturat fuqitë e Bonit, të cilat i japin atij mundësinë për të shkarkuar thjesht politikanë që “shkelin frymën e Marrëveshjeve të Dejtonit”.

Sidoqoftë, në tekstin e tij, TAZ veçanërisht thekson se gjithçka duhet të jetë ndryshe tani.

Sipas informacioneve nga qarqet diplomatike, Kancelarja Angela Merkel arriti të integrojë Rusinë në strategjinë e re. Do të ishte e pamundur për Rusinë t’i jepte dritën jeshile amerikanit, të cilin BiH veçanërisht e dëshironte. publik në Sarajevë. Sipas burimeve diplomatike, Rusia mund të pranojë politikanin 63-vjeçar të CSU Christian Schmidt.

Pasi dhjetëra mijëra kryesisht të rinj kanë ikur në Evropën Perëndimore sepse nuk duan më të durojnë stanjacionin social dhe ekonomik, duket se Brukseli, Shtetet e Bashkuara dhe Gjermania tani kanë një vullnet serioz për të filluar ndryshimin në vend.

Christian Schmidt, një anëtar i Komitetit të Punëve të Jashtme të Bundestag, është debatuar prej kohësh. Ish-Ministri i Bujqësisë ka kontakte me Evropën Lindore dhe Rusinë, dhe ai ka qenë në Bosnjë disa herë. Por ai ende duhet të zgjidhet nga PIC, në pranverë, me bekimin e Rusisë, TAZ përfundon tekstin e tij.

Rauf Bajrović shkroi në Twitter në lidhje me tekstin e kësaj media gjermane se TAZ konfirmoi shkrimin e portalit Istraga.ba se Merkel kishte arritur një marrëveshje me Putin për zëvendësimin e Inzko.

– Gjermania padyshim që dëshiron të krijojë një situatë të re në terren dhe të përpiqet me Putin për të parandaluar Biden, me mbështetjen e Britanisë së Madhe dhe Turqisë, për të ndihmuar gjërat në BiH për të ecur përpara, komentoi Bajrović.

Kategoritë
BotaLajme