Ky është qyteti më i shtrenjtë në Gjermani: Të jetosh këtu është 25 për qind më e shtrenjtë se mesatarja kombëtare

Një studim i publikuar nga Instituti Ekonomik Gjerman (IW) dhe Instituti Federal për Kërkime Ndërtimore, Urbane dhe Hapësinore zbulon se Mynihu është qyteti më i shtrenjtë për të jetuar në Gjermani.

Për shkak të kostove të strehimit, Mynihu është 38 për qind më i shtrenjtë se distrikti më i lirë në Gjermani, tregon një studim. Jeta këtu është një e katërta (25.1 përqind) më e shtrenjtë se mesatarja, e ndjekur nga rrethi i Mynihut (16.7 përqind), Frankfurt am Main (15.9) dhe Shtutgarti (14.8).

Vendet më të lira për të jetuar janë Vogtlandkreis dhe Greiz, të cilat janë 9.5 për qind nën mesataren kombëtare. Pasohet nga Gorlitz (9.4), si dhe Pirmasens dhe Salzlandkreis me 9.3 për qind.

Megjithatë, nëse përjashtohen kostot e strehimit, Shtutgarti del në krye – me 4.2 për qind mbi mesataren kombëtare. Studimi gjeti kostot më të ulëta në qarkun Leerr.

Për shkak të rolit të madh të kostove të strehimit, zonat e mëdha metropolitane janë veçanërisht të shtrenjta. Shtetet lindore, nga ana tjetër – me përjashtim të Berlinit dhe rrethinave të tij – priren të jenë dukshëm më të lira se mesatarja. Po kështu, zona të caktuara në Gjermaninë qendrore dhe veriperëndimore, në perëndim të Frankfurtit dhe në veri dhe lindje të Bavarisë.

Fakti që kostot në disa nga qytetet me popullsi të dendur janë shumë mbi mesataren e tërheq të gjithë indeksin lart. Studiuesit gjetën gjithashtu dallime më të mëdha rajonale në restorante dhe hotele, si dhe në koston e kujdesit ose sigurimit.

Nga njëra anë, kostot e strehimit peshojnë shumë në shportën e konsumatorit. Nga ana tjetër, dallimet janë gjithashtu të mëdha: në Mynih kostot e banesave janë 180.9 për qind e mesatares kombëtare, më shumë se dy herë e gjysmë më të larta se në rrethin Vogtland me 68 për qind. Kjo pasqyrohet në përputhje me rrethanat në figura.

Rezultatet e studimit bazohen në rreth 24 milionë të dhëna të mbledhura në internet, disa prej të cilave u lexuan automatikisht.

Kategoritë
Të ndryshme