Kurz shpall dënime për “Islamin politik”

Sebastian Kurz dëshiron të vendosë një dënim për “Islamin politik”. Kjo vë në pikëpyetje të gjithë muslimanët e tjerë, të cilët nuk janë as radikalë dhe as të dhunshëm. Kjo nuk ndihmon në luftën kundër islamizmit, beson Vaslat Hasrat-Nazimi.

“Islami duhet të ndriçohet!” – Me një ton të ngritur dhe me një gisht të shtrirë para hundës, më foli mësuesi im i edukimit fizik. Ishte e zhurmshme në palestër. Ndërsa klasa ime po bënte prova, ai më nxori jashtë pa ndonjë arsye dhe më dha një monolog për Islamin në Evropë. Ai nuk njihej saktësisht si dikush që drejton biseda të thella teologjike, por nuk e fshehu që është një i krishterë i bindur ”, shkruan DW.

“Vetëm përmes iluminizmit, si me ne të krishterët, myslimanët mund të integrohen në Gjermani,” shtoi ai. Unë u përpoqa t’i shpjegoja atij se nuk ishte e lehtë të bëja një lloj krahasimi, por ai nuk më lejoi ta nxirrja fjalën. Kështu që unë heshta dhe tunda kokën.

Unë kam pak gjëra të përbashkëta sot me 15-vjeçarin e atëhershëm. Por debati mbi pretendimin e mungesës së iluminizmit në Islam nuk ka ndryshuar që nga rinia ime. Shalle, shoqëri paralele, orë noti, minare ose synet – të njëjtat tema diskutohen rregullisht. Pra, ne thjesht po rrotullohemi në një rreth, dhe politika deri më sot nuk ka gjetur një zgjidhje për “çështjen Islame”.

Nëse ndodh një sulm i tmerrshëm islamik terrorist, ai menjëherë bërtet se kemi nevojë për një diskutim. Një diskutim në të cilin ai përsëri tregon gishtin drejt myslimanëve. Pastaj gjithçka qetësohet përsëri shumë shpejt, dhe përsëri nganjëherë gjithçka fillon nga fillimi.

Të dëgjuarit në vend të tutorit

Në këtë diskutim të rreziqeve të Islamizmit dhe Islamit në Gjermani, Muslimanët pothuajse kurrë nuk e nxjerrin fjalën. Për to flitet, por rrallë me ta. Ashtu si mësuesi im, i cili absolutisht nuk ishte i interesuar për mendimin tim. Në të njëjtën kohë, ai më qortoi me deklaratat e tij se nuk isha i integruar në shoqërinë gjermane. Në të njëjtën mënyrë, shoqëria ende i trajton muslimanët edhe sot, duke i mësuar ata të praktikojnë Islamin liberal, i cili është në përputhje me “vlerat gjermane”. Këtu, megjithatë, zakonisht nënkuptohet se kjo është e mundur vetëm nëse praktikimi i besimit Islam mbetet i padukshëm.

Fakti që shumica e komunitetit mysliman në Gjermani është liberal dhe refuzon të gjithë dhunën nuk duket se ka një rëndësi parësore. Teologët islamikë, si dhe një numër i shoqatave dhe organizatave islamike, janë përpjekur për vite me radhë të drejtojnë një debat konstruktiv mbi Islamizmin. Por në vend që t’i dëgjojë ata, politika humbet në lakmi dhe sipërfaqësi, ose lëpirjet nga partitë e djathta. Prandaj nuk është për t’u habitur që terma të tillë si “Islami politik”, “Fundamentalizmi” dhe “Xhihadizmi” përdoren në mënyrë të njëjtë.

Mos ia lini fushën islamikëve

Nga rruga, myslimanët janë viktimat më të shpeshta të vrasjeve islamike në botë. Kjo është arsyeja pse lufta kundër islamizmit është një gjë e zakonshme e myslimanëve dhe jomyslimanëve. Prandaj është thelbësore që të dy palët të flasin dhe t’i afrohen njëra-tjetrës.

Por nëse shumica dërrmuese e myslimanëve liberalë nuk e ngrenë më zërin për shkak të zhgënjimit – kujt do t’ia lëmë fushën? Shtë pikërisht kjo pykë që futet në thelbin e shoqërisë, nga e cila islamistët tërheqin forcën e tyre dhe që hedh të rinjtë në krahët e tyre. Sigurisht, kjo paraqitet shumë thjesht. Sepse, fakti është se ka disa arsye të ndryshme në lojë, prandaj Islamizmi në Evropë është ende kaq tërheqës dhe pse të rinjtë radikalizohen para së gjithash. Por, nuk është përfundimisht arsyeja që dikush mban një shall, mjekër, nuk dëshiron të shkojë në mësime noti ose nëse është bërë synet.

Dyshimi i përgjithshëm do të thotë refuzim

Nëse shumica e shoqërisë dyshon se muslimanët janë radikalë vetëm sepse praktikojnë fenë e tyre, nëse shoqëria i refuzon – atëherë në të njëjtën kohë e drejta e tyre për të praktikuar fenë e tyre lirshëm në Evropën Qendrore vihet në dyshim. A është stigmatizimi i muslimanëve në përputhje me vlerat tona thelbësore? Si mund të shpjegohet logjikisht fakti që qeveritë evropiane po u shpallin zyrtarisht luftë islamistëve, ndërsa në të njëjtën kohë furnizojnë me armë regjimet islamike dhe i tregtojnë ato? A ekzistojnë parime të Iluminizmit Evropian dhe arsyeja?

Nëse me të vërtetë duam ta kundërshtojmë islamizmin, duhet t’i trajtojmë muslimanët në të njëjtin nivel, në vend që të tundim gishtin para hundës – e cila, për ironi të fatit, është simbol i unitetit të Zotit në Islam. Përveç kësaj, kjo do të thotë gjithashtu: ai që tregon gishtin nga të tjerët, tregon me tre gishta drejt vetes.

Kategoritë
BotaLajme