Kulmi i amaterizmit: Te “Grandi”, shifra e njerëzve të prekur nga lufta shkruhet me presje dhjetore

Në hapësirën te hyrja e Hotelit “Grand” në Prishtinë është vendosur një ekran, ku mbizotëron parulla tashmë e njohur, “Liria ka emër”. Përpos këtyre fjalëve, në mbrëmje është parë edhe një grup fjalësh e shifrash nën këtë parullë – numri i viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë, që është shkruar me presje dhjetore. Duket se personi që e ka shkruar këtë shifër nuk e di që njerëzit nuk numërohen me presje dhjetore.

Mbetet të shihet nëse ky gabim do të përmirësohet nga personat përgjegjës për përmbajtjen e këtij ekrani, që zë hapësirë të madhe pranë Sheshit “Zahir Pajaziti” dhe që bie në sy të kalimtarëve, shkruan Gazeta Express.

Numrat me presje dhjetore përdoren në rastet kur sasia e objekteve që numërohen mund të ndahet në njësi më të vogla, si për shembull, kur është fjala për ndarjen e numrit të eurove me numrin e centëve në një shifër të vetme, për ndarjen e numrit të litrave me numrin e decilitrave në të njëjtën shifër apo për ndarjen e numrit të metrave me numrin e centimetrave në një shifër, shkruan Gazeta Express.

Sidoqoftë, numrat me presje dhjetore nuk përdoren për numërimin apo caktimin e sasisë së objekteve fizike apo koncepteve abstrakte që nuk mund të ndahen në pjesë më të vogla, siç janë për shembull fjalët: person, viktimë, jetë, dëshirë dhe fjalë tjera të ngjashme.

Shifra e shfaqur në ekran bëhet edhe më kundërthënëse kur merret parasysh fakti që menjëherë para saj ndodhet pjesëza “rreth”, e cila përdoret për të treguar shifër a sasi të përafërt me shifrën e dhënë. Domethënë, funksioni i kësaj fjale është krejtësisht i kundërt me rolin e një numri me presje dhjetore, që përdoret për të treguar vlerën a sasinë e saktë të diçkaje.

Lënë anash rrafshin matematikor, sasia e këtyre emrave nuk mund të përcaktohet me presje dhjetore edhe për shkak që bie ndesh me aspektin kuptimor të gjuhës, logjikën dhe njohuritë themelore dhe të përgjithshme.

Kategoritë
LajmeVendi

Të ngjajshmet