Kriza ekonomike nuk e anashkaloi as Vatikanin: Kardinalët fillojnë të paguajnë anëtarsinë

Kardinalët katolikë nuk do të gëzojnë më strehim falas në pasuritë e Vatikanit në të gjithë botën, njoftoi Papa Françesku.

Udhëheqësi i Kishës Katolike tha këtë javë se klima aktuale ekonomike kërkon viktimën dhe njoftoi se zbritjet e qirasë për zyrtarët e lartë të Vatikanit gjithashtu do të shfuqizoheshin.

Vendimi i ri është një përpjekje për të “trajtuar detyrimet në rritje” të Kishës Katolike “në një kontekst veçanërisht të vështirë ekonomik”, tha në botimin e Papës të botuar në Kanalin Zyrtar të Lajmeve në Vatikan.

Franjo bëri thirrje për “gjithçka që të marrë pjesë në viktimën e jashtëzakonshme ka nevojë për më shumë fonde për misionin e Kryetarit të Shenjtë, duke përfshirë rritjen e të ardhurave të menaxhimit të pasurive të patundshme në posedimin e tyre”.

Marrëveshjet ekzistuese të qirasë do të respektohen, por kur afati i tyre, institucionet e kishave që posedojnë pasuri të paluajtshme do të duhet të trajtojnë qiramarrësit si çdo person tjetër të lidhur me Vatikanin dhe t’u ngarkojë atyre me qira të plotë me çmimet e tregut.

Vatikani nuk tha kur direktiva hyn në fuqi, por tha që vendimi u mor pas takimit që Papa kishte me Departamentin Ekonomik të Udhëheqjes së Maxim Cabeir. Vatikani zotëron ndërtesa në të gjithë botën, në Romë dhe Paris, Londër dhe Gjenevë.

Që kur u emërua Papa në 2013, Franjo u përpoq të riorganizonte menaxhimin financiar të Kryetarit të Shenjtë dhe të përmirësonte transparencën në Vatikan. Në vitin 2021, ai kishte pasur paga me kardinalët dhe zyrtarët e vjetër për t’u marrë me dëmin e shkaktuar nga llogaritë e kishës së Koronës.

Kategoritë
BotaLajme