Komunitetet islamike dhe hebraike shqetësohen për përbërësit e vaksinave që shkelin ligjet fetare

Derisa vaksinat e koronavirusit janë aprovuar në të gjithë botën ditët e fundit, ekziston shqetësimi midis komuniteteve fetare, veçanërisht ato islamike, për disa përbërës të vaksinës që nuk kanë status hallall.
Duke qenë se shumica e vaksinave përmbajnë gjithashtu xhelatinë derri, e cila shërben si një stabilizues dhe siguron vaksinën gjatë transportit dhe magazinimit, komunitetet fetare në të gjithë botën kanë shprehur shqetësim për përbërësit e vaksinës, gjë që ka vënë në pikëpyetje vetë vaksinimin.

Sipas standardeve të dietës hallall, xhelatina e derrit nuk lejohet të përdoret nga myslimanët, prandaj shumë kompani farmaceutike që punojnë në zhvillimin e vaksinave u është dashur të përshtatin produktet e tyre në tregjet ku ka një përqindje të konsiderueshme të atyre që u përmbahen rregullave. Kompania zvicerane Novartis ka prodhuar kështu një vaksinë kundër meningjitit pa xhelatinë derri, dhe kompanitë saudite dhe malajziane aktualisht po punojnë në prodhimin e vaksinave të ngjashme.

Sidoqoftë, për shkak të vetë procedurës së zhvillimit të vaksinave dhe përpjekjes për të siguruar më shumë doza sa më shpejt të jetë e mundur, nuk ka asnjë garanci që Pfizer, Moderna dhe të tjerët nuk do të gjejnë xhelatinë derri në vaksina.

“Për shkak të kërkesës, zinxhirëve ekzistues të furnizimit, kostove dhe jetës më të shkurtër të ruajtjes së vaksinave pa xhelatinë derri, kjo do të thotë që përbërësi ka të ngjarë të përdoret në shumicën e vaksinave,” tha Dr Salman Waqar, sekretari i përgjithshëm i Shoqatës Mjekësore Islamike Britanike.

Për shkak të përbërësve të disa vaksinave, shtetet në Azi tashmë kanë pasur probleme me komunitetet fetare. Këshilli Indonezian i Ulemas, organi që lëshon certifikata se produkti është hallall ose i lejuar sipas ligjit Islam, deklaroi në 2018 që vaksinat e fruthit dhe rubeolës për shkak të xhelatinës ishin “haram” ose të paligjshme. Udhëheqësit fetarë filluan të nxisnin prindërit të mos lejonin vaksinimin e fëmijëve të tyre, gjë që më vonë doli të jetë plotësisht e gabuar dhe u regjistrua një rritje në numrin e rasteve të kësaj sëmundjeje.

“Studimet tona kanë zbuluar se disa myslimanë në Indonezi ndihen të pakëndshëm duke pranuar vaksina që përmbajnë këto përbërës,” tha Këshilli në atë kohë.

Përveç komunitetit islamik, përbërës të caktuar të vaksinës mund të jenë gjithashtu një problem për komunitetet hebreje ku konsumi i produkteve të mishit të derrit konsiderohet gjithashtu fetarisht i papastër. Megjithëse shumica e komuniteteve hebraike bien dakord se thjesht refuzimi i vaksinimit rrezikon jetën, një konsensus i plotë nuk është arritur ende për këtë çështje.

“Sipas ligjit hebre, mishi i derrit është i ndaluar vetëm nëse hahet. Nëse ‘injektohet në trup’ dhe nuk hahet, atëherë nuk ka asnjë ndalim dhe asnjë problem, veçanërisht kur jemi të shqetësuar për sëmundjen,” tha Rabbi David Stav, presidenti i Tzohar, një rabbinik organizatat në Izrael.

Duke pasur parasysh frikën e disa komuniteteve fetare botërore rreth përbërësve të vaksinave, ekspertët besojnë se shtetet dhe kompanitë do të duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje këtij problemi dhe disa vende aziatike kanë njoftuar tashmë bisedime me komunitetet fetare për zgjidhjen e këtij problemi.

Kategoritë
BotaFamiljeLajmeShëndetësi