Kina vuri flamurin e saj në hënë

Pesëdhjetë vjet pasi SHBA dhe Kina vendosën flamurin e tyre në hënë.

Agjencia Kombëtare Hapësinore e Kinës ka lëshuar fotografi që tregojnë një flamur të kuq me pesë yje të montuar në sipërfaqen e hënës.

Flamuri u filmua nga një aparat fotografik në sondën hapësinore Chang’e 5 para se të largohej nga Hëna të Enjten dhe të drejtohej për në Tokë me shembuj shkëmbi, shkruan BBC.

Vendi i parë që vendosi flamurin e tij në hënë në 1969 ishin Shtetet e Bashkuara. Më vonë, Shtetet e Bashkuara ngritën pesë flamuj të tjerë gjatë misioneve pasuese deri në 1972.

Në vitin 2012, NASA njoftoi se imazhet satelitore treguan se pesë flamuj amerikanë ishin ende në këmbë në hënë, me ekspertë që deklaruan se ata ndoshta ishin venitur plotësisht për shkak të ndikimit të diellit.

Astronauti Buzz Aldrin tha se flamuri i parë ishte vendosur shumë afër modulit hënor Apollo dhe se ai ndoshta e shpërtheu atë gjatë ngritjes.

Flamuri në një shtyllë
Media mbajti një fotografi të flamurit kinez në hënë gjatë misionit të tyre të parë të uljes në satelitin tonë, dhe Chang’e 3. Lander dhe rover Chang’e 4 filmuan flamurin kinez në anën e largët të hënës në 2019.

Sidoqoftë, në të dy rastet flamuri ishte pikturuar në pjesën e jashtme të avionit dhe nuk ishte një flamur i vërtetë në kuptimin tradicional, dmth një leckë në një shtizë.

Kategoritë
BotaLajme