Kina u kërkon fuqive të mëdha të heqin armët bërthamore nga vendet e tjera për të ulur rrezikun e luftës

Zëvendëspërfaqësuesi i Përhershëm i Kinës në OKB, Geng Shuang, ka thënë se armët bërthamore janë shpata e Damokleut që qëndron mbi kokat e tyre

Kina u ka bërë thirrje fuqive të mëdha të tërheqin armët bërthamore të vendosura në vende të tjera dhe të anulojnë marrëveshjet relevante me vendet pritëse, në mënyrë që të zvogëlohet rreziku i një lufte bërthamore, transmeton Anadolu.

Duke folur në një konferencë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së mbi “Kërcënimet për paqen dhe sigurinë ndërkombëtare” të premten, Zëvendëspërfaqësuesi i Përhershëm i Kinës në OKB, Geng Shuang, ka thënë se armët bërthamore janë shpata e Damokleut që qëndron mbi kokat e tyre.

“Ne bëjmë thirrje për shfuqizimin e marrëveshjeve të ndarjes bërthamore dhe mbrojmë mosvendosjen e armëve bërthamore jashtë vendit nga të gjitha shtetet që kanë armë bërthamore, si dhe tërheqjen e armëve bërthamore të vendosura jashtë”, ka thënë Geng, sipas një transkripti të postuar në faqen e internetit të misionit të Kinës në OKB.

Geng ka shtuar se vendi i tij është i përkushtuar vendosmërisht ndaj një strategjie bërthamore mbrojtëse dhe ka mbajtur premtimin për “mospërdorim të parë të armëve bërthamore” në asnjë kohë dhe asnjë rrethanë.

Lidhur me luftën e vazhdueshme në Ukrainë, i dërguari kinez i ka kërkuar komunitetit ndërkombëtar të luajë rolin e tij në promovimin e bisedimeve të paqes dhe krijimin e kushteve për rifillimin e hershëm të negociatave, pasi kjo është e vetmja mënyrë për të zgjidhur çështjen.

“Të gjitha palët duhet të qëndrojnë racionale dhe të ushtrojnë maturi, të shmangin përkeqësimin e tensioneve, intensifikimin e fërkimeve apo ndezjen e flakëve, të ndalojnë të gjitha veprimet që kontribuojnë në zgjatjen e luftës dhe të parandalojnë që kriza të përkeqësohet më tej apo edhe të dalë jashtë kontrollit”, ka shtuar ai.

Geng ka siguruar Këshillin e Sigurimit të OKB-së se Pekini do të vazhdojë të luajë një rol konstruktiv në kërkimin e armëpushimit dhe rivendosjen e paqes në rajon.

Kategoritë
BotaLajme