Ka ndërruar jetë holandezi i infektuar me Covid për 613 ditë rekord

Tashmë në shkurt 2022, ai ishte infektuar me Covid-19, por që nga ajo kohë ai nuk ka mundur të shkundë nga koronavirusi. Mjekët u përpoqën ta ndihmonin me ilaçe dhe vaksina të ndryshme, por asgjë nuk e ndihmoi.

Virusi mutoi më shumë se 50 herë në trupin e 72-vjeçarit, madje disa mostra treguan se virusi kishte zhvilluar rezistencë ndaj mbrojtjes imune të burrit. Holandezi 72-vjeçar vdiq pas një infektimi rekord prej 613 ditësh.

Me variantin omicron, të cilin Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e cilësoi së fundmi si një nga më shqetësuesit, një holandez 72-vjeçar u infektua në shkurt të vitit 2022. Burri kishte një sëmundje gjaku para infeksionit, prandaj ai nuk kishte një përgjigje të fortë imune ndaj disa vaksinave kundër Covid-19, raporton Times Magazine.

Ndërsa shumica e njerëzve mund të kalojnë një infeksion koronavirus në vetëm disa javë, asgjë nuk e ndihmoi holandezin. Mjekët kuptuan shpejt se virusi ishte bërë rezistent edhe ndaj ilaçit Sotrovimab, i cili përdoret për trajtimin e Covid-19.

Shkencëtarët nga Qendra për Mjekësi Eksperimentale dhe Molekulare të Universitetit të Amsterdamit thanë gjithashtu se Covid kishte zhvilluar më shumë se 50 mutacione në trupin e 72-vjeçarit. Disa mostra sugjerojnë se virusi ka zhvilluar një aftësi më të madhe për t’i rezistuar mbrojtjeve imune në trupin e njeriut.

“Rasti tregon rrezikun e infektimit me Covid-19 tek personat me imunitet të kompromentuar”, kanë shkruar autorët e hulumtimit, duke theksuar rëndësinë e kontrollit të mëtejshëm gjenomik të zhvillimit të koronavirusit tek persona të tillë.

Sipas studiuesve, një infeksion 20-mujor SARS-CoV-2 është infeksioni më i gjatë i njohur. Rasti do të prezantohet në një takim mjekësor në Barcelonë javën e ardhshme. Megjithëse virusi i mutuar nuk dihet se transmetohet nga personi në person, ekspertët paralajmërojnë se infeksionet afatgjata lejojnë që virusi pandemik të grumbullojë ndryshime gjenetike, të cilat mund të çojnë në variante të reja shqetësuese.

Kategoritë
BotaLajme