Ish Sekretari i Përgjithshëm i OPEC: Turqia do t’i bashkohet klubit bërthamor

Turqia është në rrugën e saj të mirë për t’u bashkuar me klubin e kombeve që përdorin teknologjinë bërthamore për qëllime paqësore mes përpjekjeve të saj për të diversifikuar burimet e energjisë.

Adnan Shihab-Eldin, ish Sekretari i Përgjithshëm në detyrë i Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC), tha se Turqia po ndërmerr hapa të rëndësishëm drejt arritjes së një përzierjeje të larmishme energjetike dhe se kjo është mënyra më efikase dhe logjike për të arritur qëllimet e Parisit. Marrëveshja.

Shihab-Eldin theksoi rëndësinë e kërkimit dhe aplikimit të të gjitha teknologjive të mundshme të dekarbonizimit për të arritur emetime të ulëta të karbonit ose emetime neto zero deri në vitin 2050.

Ai vlerësoi përpjekjet e Turqisë për të ndjekur një përzierje energjie të larmishme që përfshin energjinë bërthamore, burimet e rinovueshme dhe gazin natyror. Ai kujtoi momentin historik të fundit kur Turqia mori dërgesën e parë të karburantit bërthamor për reaktorin e saj të parë bërthamor, duke shënuar përparimin e vendit për t’u bërë pjesë e klubit bërthamor të kombeve për qëllime paqësore.

“Turqia ka menduar për një termocentral bërthamor për një kohë të gjatë, por fakti është se ata kanë vazhduar të hulumtojnë këtë çështje dhe kur u lind rasti, ata me vendosmëri vazhduan me planet, duke bashkëpunuar me Rusinë dhe duke përfituar nga ajo. Rusia duhet të ofrojë”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme