I mbijetuari i Holokaustit: Izraeli përdor Holokaustin si mbulim për gjenocidin në Gaza

“Mesazhi im për popullin e Gazës është se ata janë të gjithë heronj dhe ne e kuptojmë, veçanërisht të mbijetuarit e Holokaustit, dhimbjen, vështirësitë dhe frikën që po kalojnë, si dhe shkatërrimin dhe rrezikun për t’u vrarë”, tha Stephen Kapos

I mbijetuari i Holokaustit, Stephen Kapos, tha se Izraeli po manipulon kujtesën e Holokaustit si mbulesë për të kryer të njëjtat mizori në Gaza.

87-vjeçari Kapos nga Budapesti, i cili humbi shumicën e familjes së tij në Holokaust, vlerëson se nuk ka dyshim se Izraeli po kryen një “gjenocid” në Rripin e Gazës.

“Jam këtu sepse protestoj kundër përdorimit të kujtimit të Holokaustit si mbulesë dhe si justifikim për kryerjen e të njëjtës gjë në Gaza, si gjenocid kundër popullit palestinez”, tha Kapos për Anadolu në tubimin e fundit pro-palestinez në Londër.Përveç kostos njerëzore të luftës së Izraelit në Gaza, ku deri tani janë vrarë më shumë se 34.500 palestinezë, shumica dërrmuese prej të cilëve gra dhe fëmijë, Kapos dënoi fuqishëm shkatërrimin e infrastrukturës së enklavës së rrethuar, duke përfshirë objektet e strehimit, objektet mjekësore dhe institutet arsimore.

 

Më shumë se gjashtë muaj pas luftës izraelite, zona të gjera të Gazës janë kthyer në gërmadha, sipas OKB-së, duke çuar në zhvendosjen e brendshme të 85 për qind të popullsisë së enklavës mes një bllokade të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve.

E gjithë kjo ka bërë që Izraeli të akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND), e cila në një vendim të përkohshëm në muajin janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet e gjenocidit dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

“Jo vetëm që ka bombardime të rënda pa bërë dallim, por edhe hedhje në erë të institucioneve të rëndësishme si universitetet pasi ato ishin pushtuar, kur nuk kishte Hamas askund e megjithatë ato u shkatërruan. Është një mesazh shumë i qartë se ata dëshirojnë të zhdukin Gazën si një vend për të jetuar”, tha Kapos, duke shtuar:

“Këto janë, në fakt, fazat e fundit të spastrimit etnik me elemente të gjenocidit”.

Antisemitizmi pretendon “një gënjeshtër dhe të pavërtetë të plotë”

Kapos e kundërshtoi fuqishëm strategjinë e Izraelit për të “ndërthurur të qenit hebre me mbështetjen për Izraelin dhe Sionizmin”.

“Kjo është një gënjeshtër dhe e pavërtetë e plotë. Shumë, shumë hebrenj nuk e mbështesin Izraelin dhe politikat e tij. Përpjekja për të pretenduar se hebraizmi ka të bëjë me mbështetjen për Izraelin, jo vetëm që është një gënjeshtër, por në fakt rrit antisemitizmin në mbarë botën”, tha ai, duke shtuar:

“Qartazi, nëse të gjithë hebrenjtë mbështesin veprat e tmerrshme të qeverisë aktuale izraelite, nuk është për t’u habitur që do të kishte një reagim kundër kësaj. Pra, ne jemi këtu si një lloj kundërhelmi ndaj këtyre pretendimeve”.

Kapos më tej tha se ishte veçanërisht inkurajuese të shihet se lëvizja për mbështetje të Gazës dhe palestinezëve është bërë globale dhe është “gjithnjë në rritje”.

“Unë mendoj se ka shpresë, për sa kohë që kjo të vazhdojë, se ne do të arrijmë të ushtrojmë ndikim në të gjitha qeveritë e krahut të djathtë të botës, duke përfshirë qeveritë perëndimore”, tha ai, duke shtuar:

“Mesazhi im për popullin e Gazës është se ata janë të gjithë heronj dhe ne e kuptojmë, veçanërisht të mbijetuarit e Holokaustit, dhimbjen, vështirësitë dhe frikën që po kalojnë, si dhe shkatërrimin dhe rrezikun për t’u vrarë”.

Kategoritë
BotaLajme