Humbje miliarda dollarë, si Pekini “e la në baltë” Moskën

Gjiganti rus i gazit Gazprom mund të përballet me një periudhë të gjatë krize, ndërsa përpiqet të mbushë boshllëkun e krijuar nga bojkoti evropian me tregun e brendshëm dhe eksportet në Kinë.

Dikur kompania më fitimprurëse ruse njoftoi kohët e fundit një humbje neto vjetore prej shtatë miliardë dollarësh, e para e saj që nga viti 1999, e cila pasoi një rënie në tregtinë me Evropën.

Problemet e Gazprom pasqyrojnë ndikimin e thellë që sanksionet evropiane kanë pasur në industrinë e gazit të Rusisë, si dhe kufizimet e partneritetit në rritje të Moskës me Kinën.

Moska e ka përthithur më lehtë ndikimin e sanksioneve ndërkombëtare në eksportet e naftës pasi ato ishin në gjendje të ridrejtonin eksportet nga deti te blerësit jashtë Evropës

Gazprom mbështetej në Evropën si tregu i saj më i madh i shitjeve deri në vitin 2022, kur konflikti e shtyu BE të shkurtonte importet e gazit të Gazpromit.

Shpërthimet misterioze në tubacionet nënujore të gazit Nord Stream, që lidhnin Rusinë dhe Gjermaninë, në shtator 2022 minuan gjithashtu ndjeshëm tregtinë ruso-evropiane të gazit. Rusia më pas iu drejtua Kinës, duke kërkuar të rrisë shitjet e gazit të tubacionit në 100 bcm në vit, deri në 2030.

Rusia mund të vendosë shpresën e saj më të madhe në tubacionin e gazit Power of Siberia 2, që do të kalojë përmes Mongolisë dhe përmes të cilit planifikohet të eksportojë 50 bcm në vit.

Megjithatë, nga kjo dolën disa probleme, kryesisht për shkak të marrëveshjes së pamjaftueshme për çmimet dhe çështje të tjera.

Rusia pret që çmimi i gazit për Kinën të vazhdojë të bjerë gradualisht gjatë katër viteve të ardhshme, ndërkohë që skenari më i keq nuk përjashton një rënie prej 45 për qind, në 2027 krahasuar me 2023.

Kategoritë
BotaLajme