Greqi: Peshkatari egjiptian dënohet me 280 vjet burg

Një peshkatar nga Egjipti, 45-vjeçari H. Elfallah, është dënuar me një burg prej gati tre shekujsh.

Një gjykatë në Greqi e dënoi atë në fillim të kësaj jave për, siç thuhet në aktakuzë, kontrabandën e pothuajse 500 njerëzve nga Libia në Greqi në nëntor të vitit të kaluar, duke përfshirë 336 burra, 10 gra, 128 djem dhe nëntë vajza.

Ai u dënua me 280 vjet burg dhe u kërcënua me 4760 vjet burg – dhjetë vjet për çdo person të kontrabanduar.

Aktivistët e të drejtave të njeriut janë të pakënaqur me vendimin, duke pretenduar se gjykata përdori peshkatarin, i cili drejtonte varkën që mbante emigrantët, si një kok turku. Elfallah u gjet pasi arriti në portin Kretan të Paleochora me varkë në fund të nëntorit 2022.

Rojet bregdetare greke iu dërguan sinjale fatkeqësie nga anija, mbi të cilën humbi kontrolli pranë bregut për shkak të erërave të forta. Roja bregdetare shpëtoi emigrantët që ndodheshin në anijen e mbërritur nga Libia dhe destinacioni përfundimtar ishte Italia.

Ka pasur kryesisht emigrantë nga Siria, Egjipti, Pakistani, Sudani dhe Palestina. Sipas OJQ-së për të drejtat e njeriut Borderline-Europe, shtatë persona u arrestuan menjëherë, duke përfshirë Elfallah dhe djalin e tij 15-vjeçar.

Kjo organizatë pretendon se Elfallah nuk është përgjegjës për kontrabandën e emigrantëve dhe se ai nuk ka dashur ta përdorë mjetin lundrues, por se është detyruar ta bëjë këtë nga kushtet e pafavorshme atmosferike. Elfallah dhe djali i tij dyshohet se donin të ribashkoheshin me djalin ose vëllanë e tyre, i cili jeton në Britaninë e Madhe.

Duke pasur parasysh që kontrollet dhe ligjet në Evropë po bëhen gjithnjë e më rigoroze, kontrabandistët zakonisht ua lënë migrantëve të udhëtojnë vetëm nëpër Mesdhe ose Detin Egje, raporton Euronews.

Kategoritë
BotaLajme