Gjermania shpall listën e pagave: Furtarët 3,500, inxhinierët 5,000 euro – çfarë qëndron pas shumave të larta

Agjencia Federale e Punësimit në Gjermani ka publikuar një listë të pagave në atë vend, ku shumë Ballkan gjithashtu shkojnë të punojnë.

Kjo është lista e pagave për vitin 2019 dhe tregon pagën mesatare bruto të profesioneve më të njohura në Gjermani.

Infermierja fiton 3,547 euro, furrtari 3,502, pastiçeri 1,839, ekskavatori 3,421, nëpunësi i bankës 4,875, inxhinierin civil 5,246, shoferin profesionist 2,556, çatinë 3,265, elektricistin 3,143, elektricistin 3,694, kujdestarin 3,598 …

Paga e një poçari është 3,003 euro, një parukeri 1,684, një hidraulik 3,056, një arkëtar 2,214, një kamarier 1,934, një kuzhinier 2,284, një piktor 2,776, një murator 3,214, një marangoz 3,153 …

Por, këto janë shumat që punëtori nuk i merr në dorë, sepse së pari shteti duhet të shlyhet nga ajo shumë përmes taksave dhe kontributeve. Taksa i paguhet gjithashtu Kishës.

Shuma e taksës së zbritur nga paga varet nga klasa tatimore e punonjësit, dhe në llogaritjen rol luan nëse punëtori është i martuar apo beqar, nëse është një prind i vetëm, sa fëmijë ka dhe të dhëna të tjera.

Gjermanët kanë gjashtë kllapa taksash. E treta, për shembull, rekomandohet për bashkëshortët partneri i të cilëve nuk ka të ardhura ose të ardhurat e tij janë shumë më të ulëta, ndërsa e katërta rekomandohet për çiftet e martuara që fitojnë afërsisht të njëjtën pagë. Sa më e lartë të jetë paga, aq më i madh është ndryshimi në ndryshimin e kllapave të taksave.

Paga neto në Gjermani ndikohet nga disa faktorë, nga klasa e taksave te numri i fëmijëve, taksa e kishës dhe sigurimet.

Nëse dikush ka një pagë bruto prej 3,000 eurosh, paga neto në klasën e parë të taksave do të jetë 1,938 euro, e dyta 1,991, e treta 2,226, e katërta 1,938, e pesta 1,575 dhe e gjashta 1,533 euro.
Gjermania gjithashtu ka një tarifë minimale të caktuar për orë. Në fillim të këtij viti, kishte një rritje në pagën minimale për orë të punës nga 9.19 në 9.35 euro për orë të punës.

Tarifa minimale për orë u prezantua në 2015 dhe ishte 8.50 euro, raporton Večernji list. Që nga ajo kohë, ajo është rritur vazhdimisht dhe nga mesi i vitit 2022, sipas vlerësimeve, duhet të arrijë në 10.45 euro.

Kategoritë
BotaLajme