Gjeorgjia akuzoi tre shtetas serbë për përgatitjen e gjeorgjianëve për një grusht shteti në fund të vitit

Shërbimi i Sigurimit Shtetëror i Gjeorgjisë njoftoi se tre shtetas serbë që vizituan Gjeorgjinë në fund të shtatorit zhvilluan trajnime për të rinjtë gjeorgjianë për t’i udhëzuar ata se si të kryenin një grusht shteti të planifikuar për në fund të këtij viti.

“Këta vizitorë deklaruan se qëllimi i tyre i vizitës në Gjeorgji ishte të zhvillonin trajnime për grupe njerëzish të punësuar në fushën e kulturës se si të zhvillojnë ‘luftë strategjike jo të dhunshme’, por hetimi tregoi se ky nuk ishte qëllimi i vetëm i udhëtimit të tyre në Gjeorgji. ”, tha shërbimi inteligjent gjeorgjian.

Ata pretendojnë se qëllimi i vërtetë i vizitës së tyre ishte vendosja e komunikimit dhe mbajtja e trajnimeve me ata të rinj dhe organizata të shquara joqeveritare që do të ishin thelbi i veprimeve shkatërruese, të paligjshme që do të ndodhin në Gjeorgji midis tetorit dhe dhjetorit.

Siniša Sikvan, Jelena Stošić dhe Sloboda Jinović arritën në Gjeorgji më 25 shtator me ftesë të degës gjeorgjiane të Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID), thuhet në deklaratë.

Midis 26 dhe 29 shtatorit, ata mbajtën një seri seancash trajnimi në një hotel në kryeqytetin e Gjeorgjisë për organizatat joqeveritare dhe aktivistët e shoqërisë civile, një grup pjesëmarrësish të cilët “duhej të luanin një rol vendimtar në organizimin dhe zbatimin e përmbysja e qeverisë me përdorimin e forcës”.

Sipas Shërbimit të Sigurimit Shtetëror të Gjeorgjisë, trajnimi në Tbilisi u sponsorizua nga qeveria e SHBA nëpërmjet USAID. Qytetarët e Serbisë, të cilët përfaqësojnë organizatën Canvas, të premten janë marrë në pyetje nga Shërbimi i Sigurimit Shtetëror, shkruan Tass.

Thuhet se gjatë marrjes në pyetje ata kanë tentuar të fshehin qëllimin e vërtetë të vizitës së tyre dhe më pas më 30 shtator kanë udhëtuar drejt Bullgarisë.

Kategoritë
BotaLajme