Frontex thirret urgjentisht nga BE-ja pas dyshimeve se i ndihmon Greqinë në shkeljen e ligjit ndërkombëtar

Bashkimi Evropian ka thirrur Agjencinë e Kufirit dhe Rojet Bregdetare të BE Frontex në një takim urgjent mbi raportet se Greqia po mbështet refugjatët në kthimin përsëri në det të hapur.

Bashkimi Evropian (BE), emigrantët e Greqisë që duan të shkojnë në Evropë ilegalisht nga Deti Egje kishin krijuar Frontex në mënyrë që të shmangnin futjen anësore të Turqisë në mënyrë të paligjshme. Sidoqoftë, doli se kjo agjenci mbështeste praktikat e paligjshme të forcave greke të sigurisë, jo një pengesë.

Komisionerja e BE për Punët e Brendshme Ylva Johansson njoftoi se pas kontaktit të saj me Presidenten e Komisionit të BE Ursula von der Leyen, ajo thirri Bordin Ekzekutiv të Frontex në një takim “urgjent” në 10 nëntor.

Johansson tha në takimin me drejtuesit e Frontex, do të diskutohet mbështetja dhe mbrojtja e të drejtave themelore në Greqi.

Bordi Drejtues i Frontex përbëhet nga përfaqësues të shteteve anëtare dhe dy përfaqësues të Komisionit të BE

Në hulumtimin e revistës gjermane Der Spiegel, u deklarua se rojet kufitare Greke i shtynë refugjatët përsëri në det të hapur për t’i parandaluar ata të mbërrinin në Greqi dhe Frontex mori pjesë në këto operacione kundër ligjit ndërkombëtar.

Wasshtë deklaruar se një aeroplan i përdorur nga Frontex ndaloi refugjatët, pamjet e avionit u transmetuan drejtpërdrejt në selinë e Frontex në Varshavë, por Frontex nuk dërgoi ndihmë për shpëtimin e refugjatëve në zonë

Nga ana tjetër, Frontex pohoi se ata filluan një hetim të brendshëm mbi lajmet se Greqia mbështeste tërheqjen e refugjatëve në Egje dhe se nuk u gjetën ende prova për të provuar akuzat “e prapambetjes”.

Në deklaratën e Frontex, duke theksuar se BE është “e vendosur” për të mbështetur mbrojtjen e kufijve të jashtëm të Greqisë brenda kornizës së parimit të solidaritetit me vendet anëtare, u argumentua se Frontex kryen operacionet e saj në bazë të ligjit ndërkombëtar

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet