Falimentimi teknik i Amerikës është i mundur. Pasojat për botën do të ishin të pallogaritshme

Shtetet e Bashkuara kanë arritur tavanin ligjor të borxhit, që do të thotë se nuk është e mundur të merret më hua. Janë aktivizuar masat e jashtëzakonshme për të shmangur falimentimin, ndaj SHBA-ja vazhdon të shlyejë borxhet. Por në rast se shlyerja e borxhit të vjetër ndërpritet për shkak të pamundësisë për të marrë një të ri, teknikisht do të ishte një rast falimentimi me pasoja të pallogaritshme për ekonominë botërore.

Ndodhi të enjten, më 19 janar, dhe automatikisht Departamenti i Thesarit (versioni amerikan i Ministrisë së Financave) filloi të kryejë operacione për të shmangur falimentimin, i cili mund të zgjatet deri në 5 qershor të këtij viti.

Tashmë është tejkaluar kufiri aktual prej 31.4 trilionë dollarësh dhe për të vazhduar shërbimin e borxheve duhet të ngrihet në një nivel më të lartë. “Unë me respekt i bëj thirrje Kongresit të veprojë menjëherë për të mbrojtur besimin e plotë në Shtetet e Bashkuara,” shkroi Janet Yellen në një letër drejtuar Kryetarit të Dhomës së Përfaqësuesve.

Sa real është rreziku i falimentimit teknik të SHBA-së dhe çfarë pasojash do të kishte në ekonominë e SHBA-së dhe të botës? Si dhe pse u diskutua për faktin se ekonomia më e madhe në botë nuk do të jetë në gjendje të shlyejë borxhet e saj?

Cili është “tavani i borxhit”?

Tavani i borxhit, i ashtuquajturi “tavani i borxhit”, përfaqëson shumën maksimale që qeveria federale e SHBA mund të marrë hua për të financuar detyrimet që tashmë janë miratuar. Pra, nuk bëhet fjalë për tavanin e ri të borxhit që fut programe të reja që duhen financuar, por ai po rritet sepse paratë janë të nevojshme për financimin e programeve ekzistuese, për të cilat autoritetet federale kanë rënë dakord në të kaluarën.

Në rast se kufiri maksimal i borxhit nuk rritet, SHBA nuk do të ishte në gjendje të financonte detyrimet e marra, d.m.th. në mënyrë efektive nuk do të kishte para të mjaftueshme për të financuar qeverinë federale të SHBA. Kjo kryesisht do të thotë se borxhi publik nuk mund të shlyhej, por edhe pagat e punëtorëve në sektorin publik federal, përfitimet sociale dhe potencialisht ushtria do të viheshin në pikëpyetje.

Duhet mbajtur mend se rritja e tavanit të borxhit nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë me rritjen e huamarrjes. Ai shërben vetëm për financimin e detyrimeve dhe programeve që tashmë janë votuar, dhe debati ka të bëjë me të vërtetë nëse Kongresi duhet të rrisë tavanin e borxhit për të financuar gjërat që Kongresi tashmë ka votuar për të financuar.

Problemi lind sepse kur miratohen shpenzimet e reja, një burim i ri financimi nuk miratohet automatikisht. Megjithatë, shumë njerëz e harrojnë këtë fakt kur votojnë për programet dhe shpenzimet e reja të qeverisë federale, ndaj habiten kur pas njëfarë kohe bëhet e qartë se për shkak të detyrimeve të reja duhet të rritet edhe tavani i borxhit, d.m.th. lejojnë huamarrje më të mëdha.

Sa borxh ka në të vërtetë SHBA?

Një paqartësi shtesë lidhet me faktin se tavani i borxhit tregon maksimumin e borxhit bruto të lejuar, shumën që shteti u detyrohet investitorëve, fondeve të pensioneve, bankave qendrore të huaja etj., përveç shumës që një organ shtetëror u detyrohet të tjerëve, d.m.th. borxhi ndërqeveritar.

Më 19 janar, 24.5 trilion dollarë nga borxhi publik federal i SHBA-së i referoheshin borxhit të “publikut”. Një e pesta e shumës totale të borxhit bruto (6.9 miliardë dollarë) lidhej me të ashtuquajturat borxhi ndërqeveritar, të cilin në parim SHBA ia ka borxh vetes. Është borxhi i një pjese të shtetit (Departamenti i Thesarit) ndaj një tjetre (p.sh. Sigurimet Shoqërore).

Prandaj, pesha reale e borxhit publik në PBB nuk është 125 për qind, por 100 për qind. Është ende një nivel shumë i lartë, por gjithsesi psikologjikisht më pak alarmues. Prandaj, arsyeja pse SHBA mund të falimentojë është tërësisht politike në natyrë. Dhe nuk është hera e parë që tavani i borxhit përdoret në negociatat politike mes dy partive politike në SHBA, demokratëve dhe republikanëve.

Tavani i borxhit është ngritur shumë herë gjatë historisë, shpesh i përdorur si një armë politike

Ky koncept u krijua më shumë se njëqind vjet më parë, në vitin 1917. Ishte e nevojshme të financohej Lufta e Parë Botërore dhe deri atëherë Kongresi miratoi të gjitha huamarrjet e reja. Ai u krijua për të zhvendosur “barrën” e miratimit të huamarrjes së re nga Kongresi, kështu që nga ajo datë e tutje, Kongresi përcakton se çfarë dhe sa do të shpenzojë, por nuk miraton të gjitha huamarrjet e reja për të financuar shpenzimet federale.

Përgjatë shekullit të 20-të, tavani i borxhit u shkel deri në 90 herë dhe nga viti 2001 deri në vitin 2016, 14 herë. Kufiri i sotëm prej 31.4 miliardë është më shumë se tre herë më i lartë se përpara krizës financiare të vitit 2008. Kriza e sotme është vetëm një në seri, dhe të ngjashme kanë ndodhur në 2013 dhe 2011.

Republikanët aktualisht kontrollojnë Dhomën e Përfaqësuesve, e cila vendos nëse do të rrisë tavanin e borxhit. Qëndrimi i tyre është se rritja e vazhdueshme e borxhit publik federal të SHBA-ve duhet të ndalet sepse tashmë është e paqëndrueshme.

Demokratët pretendojnë se nuk është e mundur të negociohet në një situatë ku shteti kërcënohet me falimentim dhe i referohen edhe faktit se në kohën e presidentit republikan Donald Trump, ata kanë mbështetur rritjen e tavanit të borxhit.

Në fakt, borxhi publik federal i SHBA-së është rritur në mënyrë dramatike gjatë mandatit të Trump, me 7.8 trilion dollarë shtesë. Kjo është më pak se borxhi shtesë prej 8.6 trilion dollarësh i Obamës, por në

gjysmën e kohës. Kështu që Trump mori hua 1.95 trilionë në vit, Obama 1.08 trilionë në vit dhe në administratën e Bidenit borxhi u rrit me 1.5 trilionë në 2021 dhe 1.84 trilionë në 2022.

Problemi i (mos)qëndrueshmërisë së borxhit publik të SHBA-së nuk është një temë e fundit. Diskutohet vazhdimisht, nga mandati presidencial në mandatin presidencial. E megjithatë, nuk ka ndonjë ngadalësim të dukshëm në rritjen e tij. Në fakt, niveli aktual i borxhit publik të qeverisë federale është në një nivel që nuk është parë që nga Lufta e Dytë Botërore, duke përjashtuar borxhet ndërqeveritare.

Këmbëngulja e republikanëve për një debat për këtë, me kusht që të jetë i sinqertë dhe jo një përpjekje e thjeshtë politizimi, nuk është e paarsyeshme. Ky nuk është as një precedent historik, pasi metoda të ngjashme presioni janë përdorur edhe më parë. Por presidentët republikanë nuk kanë qenë më të mirë në kontrollin e borxhit sesa presidentët demokratë.

Ata shpesh ishin më keq, për shembull, gjatë mandatit të George W. Bush (Bush Jr.), SHBA morën hua më shumë se gjatë mandatit të Bill Clinton, Trump merrte më shumë hua në vit se Obama, George H. W. Bush (Bush Sr.) mori më shumë hua në një mandat sesa Clinton në dy, dhe republikani Ronald Reagan merrte çdo vit dy herë më shumë hua sesa demokrati Jimmy Carter.

Të dyja palët janë grumbullues të mëdhenj të borxhit publik, debati është vetëm deklarativ
Republikanët thonë se nuk duan të mbështesin një rritje të tavanit të borxhit dhe në vend të kësaj duan të shkurtojnë shpenzimet për programet sociale të qeverisë si Medicare dhe Medicaid. Ata përmendin inflacionin e lartë si një nga arsyet, për të cilat besojnë se janë demokratët.

Shpenzimet më të mëdha të buxhetit federal të SHBA-së janë shërbimet sociale, shëndetësore, arsimore dhe të tjera publike. 75 për qind e buxhetit federal shkon për këtë, dhe kjo përfshin pensionet, shëndetin publik, arsimin publik dhe përfitime të tjera sociale.

Kostot e mbrojtjes zënë 12 për qind të buxhetit, pagesat e interesit të borxhit 8 për qind dhe pagat dhe funksionimi i të gjithë aparatit burokratik 2 për qind të buxhetit. Këto shifra tregojnë se edhe në SHBA kostot e shtetit social janë padyshim shpenzimet më të mëdha publike, shumë më të larta se kostot ushtarake dhe veçanërisht kostot e burokracisë shtetërore.

Tregjet e aksioneve dhe analistët makroekonomikë nuk kanë reaguar me dhunë ndaj debatit aktual mbi rritjen e tavanit të borxhit të SHBA-së. Gjëra të ngjashme kanë ndodhur edhe më parë pa pasoja të mëdha. Megjithatë, është një debat i përjetshëm në politikën amerikane midis atyre që duan më pak shpenzime shtetërore dhe kontrollin e tij mbi jetën e përditshme dhe ekonominë nga njëra anë, dhe atyre që mendojnë se shteti duhet të shpërndajë një gamë gjithnjë në rritje të të drejtave dhe shërbimeve publike. , dhe edhe kur nuk ka mjaftueshëm për të shpërndarë dhe duhet të marrë borxh shtesë.

Në mënyrë deklarative, pala republikane mbron shpenzime më të ulëta shtetërore dhe borxh më të ulët, ndërsa demokratët mbështesin shpenzime më të larta shtetërore dhe borxh publik më të lartë. Por, siç tregojnë tendencat historike, në praktikë që të dy udhëhiqen nga politikat e shpenzimeve publike gjithnjë në rritje dhe borxhi gjithnjë në rritje i SHBA-së. Këto praktika kanë rezultuar që qeveria federale e SHBA-së të jetë po aq e rënduar sot sa pas Luftës së Dytë Botërore.

Kategoritë
BotaLajme