Është koha për qëndrueshmëri nuk ka modë të lirë dhe të shpejtë

TRT World flet me konsulentin dhe stilisten Nermin Kose për qëndrueshmërinë në modë dhe mënyrën se si klientët mund të bëjnë zgjedhje që respektojnë Tokën dhe njerëzit e tjerë.

“Unë kam punuar për një kompani të modës së shpejtë, kështu që unë e di se si është: ritëm i shpejtë, pëlhura me cilësi të lirë”, thotë Nermin Kose, konsulent dhe dizajner.

Konsumatorët blejnë më shumë, veshin më pak, hidhen shpejt. Sipas raportit të Greenpeace ‘Timeout for Fast Fashion’, “shitjet e veshjeve janë gati dyfishuar nga 1 trilion dollarë në 2002 në 1.8 trilionë dollarë në 2015, parashikuar të rriten në 2.1 trilionë dollarë deri në 2025”.

Kose, i lindur në Kocaeli, studioi Ekonometri në Universitetin Marmara, dhe Modë Dizajn në La Salle Academy, të dy në Stamboll. 40-vjeçarja tani po punon për kompaninë e saj të dizajnit të qëndrueshëm, Away Denim, dhe duke bërë konsulencë për dizajnin dhe markën për klientët e tekstilit nën emrin Creatrix.

Projektuesi tregon se prodhimi i tekstilit është industria e dytë më ndotëse në botë, pas industrisë së naftës. Ajo fajëson modën e shpejtë për prodhimin e mallrave të shpejtë, të lirë dhe me cilësi të ulët. “Qasja shumë-sezonale dhe tendencat e shpejta po ushtrojnë presion mbi njerëzit dhe mjedisin,” shton ajo.

“Moda e qëndrueshme është kundër kësaj. Ai synon ta trajtojë botën me një pamje të përgjegjshme dhe të lërë gjeneratat e ardhshme me burime tek të cilat mund të mbështeten. ”

Ajo filloi punën e saj në modën e qëndrueshme ndërsa hulumtoi për kompaninë e saj të xhinsit. Ajo gjithashtu shkruan për modën e qëndrueshme dhe është anëtare themeluese për dy iniciativa të qëndrueshme të dizajnit: Surdurulebilir Moda Platformu (Platforma e Qëndrueshme e Modës) në Stamboll, e themeluar në 2017 me 11 anëtarë dhe Notion Kolektif (Notion Collective), themeluar në Izmir me pesë anëtarë.

Platforma e Modës së Qëndrueshme synon të krijojë një ekosistem tekstili dhe mode të ndjeshëm ndaj planetit dhe shoqërisë dhe është një platformë e pavarur që bazohet në shkëmbimin e njohurive, përvojës dhe ideve. Ajo ka mbajtur shumë aktivitete dhe punëtori që ndihmuan në shkëmbimin e informacionit mbi modën e qëndrueshme. Ka bashkëpunuar edhe me universitete.

Notion Collective është një shoqatë krijuese për modën e qëndrueshme. Ajo ka mbajtur seminare mbi ‘Moda dhe Kriza Klimatike’, Face Fytyra e Re e Modës ’që zbërthejnë ndikimin social dhe mjedisor të industrisë së tekstilit. Ajo vazhdon të mbajë bisedime dhe të prodhojë një podcast dyjavor.

Kose përmend që moda e qëndrueshme me të vërtetë goditi hapat e saj rreth 10 vjet më parë, por që rrënjët e saj fillojnë që nga lëvizjet mjedisore të viteve 1960. “Isshtë libri Silent Spring nga Rachel Carson që diskutoi përdorimin e pesticideve, për shembull. Tani kemi pambuk organik, të rritur natyrshëm pa përdorimin e pesticideve. Ekziston edhe kanabisi, një bimë që nuk kërkon aq shumë kujdes dhe ushqim sa pambuku, që është shfaqur si një alternativë në tekstilet. ”

Disa kompani amerikane si Patagonia dhe Esprit ishin në ballë të revolucionit, duke kritikuar tejkalimin e konsumit dhe duke përdorur metoda miqësore për prodhimin e Tokës. Kërkimet dhe botimet e rritura kanë ndihmuar dhe shumë marka kanë zgjedhur të jenë më të respektueshme për mjedisin.

Në dhjetë vitet e fundit, shpjegon Kose, Evropa ka bërë përparim të madh në modën ekologjike dhe të qëndrueshme. Në Turqi, mendon ajo, mbase interesi ka qenë më i ri. Sipas Kose, kompanitë e pëlhurave janë novatorë, duke shtyrë vijën e frontit me pëlhura organike, pëlhura të lyer me bimë natyrore të mbeturinave, pëlhura të bëra duke përdorur më pak ujë, pëlhura të bëra duke përdorur më pak ose aspak kimikate.

Nismat e Kose, Platforma e Qëndrueshme e Modës dhe Notion Collective, po punojnë për të informuar përdoruesit e fundit për efektet e konsumit kapitalist, duke rregulluar diskutime në panel dhe shfaqje filmash për të shpjeguar më mirë idealet që qëndrojnë pas punës së tyre.

“Ne mund të themi se ekziston një vetëdije e re midis përdoruesve të fundit në Turqi. Por ka akoma shumë për të bërë ”, thotë Kose. “Ne mund të ndajmë më shumë informacion përmes iniciativave të qëndrueshme të modës dhe t’u sjellim sugjerime konsumatorëve për të bërë zgjedhje që respektojnë mjedisin dhe njerëzimin.”

“Unë sugjeroj,” përfundon Kose, “që përdoruesit e fundit të kontrollojnë etiketat e blerjeve të tyre dhe veçanërisht të qëndrojnë larg produkteve me bazë poliesteri për shëndetin e tyre dhe për të mbrojtur mjedisin. Ata janë më mirë të investojnë në produkte të qëndrueshme, me qëndrueshmëri të gjatë që mund t’i veshin për një kohë të gjatë, duke preferuar mallra të bëra prej pambuku organik dhe të bëjnë pazar nga markat lokale dhe dyqanet e përdorura. “

Kategoritë
BotaLajme