Erdoğan: “Çanakkale është e pakalueshme” është gdhendur në histori

“Përballë besimit të palëkundur, ushtritë më të fuqishme të botës u mundën në Çanakkale, ku besimi doli fitimtar”, u shpreh presidenti turk

Presidenti i Türkiyes, Recep Tayyip Erdoğan, tha se Fitorja e Çanakkale-s është një sagë nderi, duke përjetësuar frazën “Çanakkale është e pakalueshme” në histori dhe duke mposhtur ushtritë më të përparuara të kohës, raporton Anadolu.

“Përballë besimit të palëkundur, ushtritë më të fuqishme të botës u mundën në Çanakkale, ku besimi doli fitimtar. Fitorja e Çanakkale-s është kthyer në një epope të lavdishme që gdhendi frazën ‘Çanakkale është e pakalueshme’ në histori, duke mposhtur ushtritë më moderne të kohës së saj”, tha Erdoğan në një mesazh për të përkujtuar Ditën e Përkujtimit të Dëshmorëve të 18 Marsit dhe Fitoren Detare të Çanakkale-s.

Presidenti Erdoğan theksoi se triumfi i jashtëzakonshëm i arritur në Çanakkale, i nxitur nga besimi dhe vendosmëria e palëkundur e ushtarëve trima, si dhe nga sakrificat supreme të popullit, shërbeu si një frymëzim për shpirtin elastik që çoi në fitoren në Luftën e Pavarësisë.

“Me luftën e tij të pashembullt këtu, kombi turk është bërë një fener shprese për të gjithë popujt e shtypur, duke frymëzuar shumë vende të kolonizuara që të nisin betejat e tyre, duke marrë frymëzim nga Çanakkale dhe më vonë Lufta jonë e Pavarësisë”, tha presidenti turk.

Ai shtoi se Çanakkale mishëron jo vetëm unitetin e përjetshëm dhe të natyrshëm të popullit turk, por shërben gjithashtu si një përfaqësim dhe emblemë e fatit kolektiv të rajonit ku jeton Türkiye.

“Duke festuar 109 vjetorin e Fitores së Çanakkale-s, në ditën e Ditën e Përkujtimit të Dëshmorëve të 18 Marsit, i kujtoj me mëshirë dhe mirënjohje të gjithë dëshmorët dhe heronjtë tanë, veçanërisht Mustafa Kemal Atatürkun. Shpirtrat e tyre u prefshin në paqe dhe vendbanimet e tyre qofshin në parajsë”, përfundoi ai.

Kategoritë
BotaLajme