Egjipti i gatshëm për të hapur vendkalimin Rafah pa asnjë kufizim apo kusht

Egjipti thekson se çdo përpjekje që synon të zhvendosë me forcë palestinezët nga toka e tyre është e dënuar të dështojë

Egjipti shprehu gatishmërinë për të bashkëpunuar me SHBA-në për të ofruar ndihmë humanitare për palestinezët në Rripin e Gazës, duke thënë se Kajro e ka bërë tashmë këtë përmes kalimit në Rafah në bashkëpunim me komunitetin global, transmeton Anadolu.

Egjipti kishte “hapur pikën kufitare Rafah nga ana e tij pa asnjë kufizim apo kusht”, tha presidenca egjiptiane në një deklaratë në përgjigje të vërejtjeve të bëra nga presidenti amerikan Joe Biden, i cili pretendoi se kishte bindur presidentin Abdel Fattah el-Sisi të hapte portën e kalimit dhe të lejonte hyrjen e ndihmës.

“Duke iu referuar vërejtjeve të presidentit të SHBA-së Joe Biden më 8 shkurt 2024 për situatën në Rripin e Gazës, Presidenca e Republikës konfirmon përafrimin e qëndrimeve dhe përpjekjet e përbashkëta këmbëngulëse dhe bashkëpunimin e ngushtë midis Egjiptit dhe SHBA-së në lidhje me arritjen e qetësisë në Rripin e Gazës”, thuhet në deklaratë.

“Në lidhje me pozicionin dhe rolin e Egjiptit në dërgimin e ndihmave humanitare në Rripin e Gazës dhe lehtësimin për vëllezërit palestinezë, Presidenca e Republikës deklaron përfundimisht se, që në momentin e parë, Egjipti ka hapur pikëkalimin kufitar Rafah në anën e tij pa asnjë kufizim apo kusht”, shtoi gjithashtu presidenca egjiptiane.

Në deklaratë sqarohet se Egjipti “ka mobilizuar ndihma masive humanitare, që rrjedhin si nga vetë Egjipti ashtu edhe nga vendet në mbarë botën, të cilët e kanë dorëzuar mbështetjen e tyre direkt në aeroportin Al Arish”.

“Egjipti ka ushtruar presion të konsiderueshëm mbi të gjitha palët e interesuara për të siguruar rrjedhjen e kësaj ndihme në këtë sektor. Megjithatë, bombardimi i vazhdueshëm në anën palestineze të kalimit nga Izraeli, i cili u përsërit katër herë, pengoi dhe ndaloi procesin e dorëzimit”, vazhdoi deklarata.

Egjipti thekson se “pasi mbaroi bombardimi në anën tjetër të vendkalimit, Egjipti ndërmori menjëherë riparimet dhe rregullimet teknike të nevojshme, duke lehtësuar rifillimin e rrjedhës së një sasie të konsiderueshme ndihme humanitare dhe ndihmë për njerëzit e Rripit”.

Egjipti thekson gjithashtu se çdo përpjekje që synon të zhvendosë me forcë palestinezët nga toka e tyre është e dënuar të dështojë.

Presidenti amerikan Joe Biden tha në një konferencë për media në Shtëpinë e Bardhë se presidenti Sisi “fillimisht nuk donte të hapte portën e materialit humanitar për të hyrë brenda”, duke shtuar se ka biseduar me të dhe e ka bindur të hapte portën.

“Kam biseduar me Bibin (Netanyahun) për të hapur portën nga pala izraelite”, tha Biden, duke shtuar: “Jam përpjekur shumë, shumë fort, për të dërguar ndihmën humanitare në Gaza. Ka shumë njerëz të pafajshëm që po vdesin nga uria, shumë njerëz të pafajshëm që janë në telashe dhe vdesin, dhe kjo duhet të ndalet”.

Kategoritë
BotaLajme