Dita e Shën Valentinit apo festën e blerjes së dhuratave: A e festoni ditën e Shën Valentinit?

Shën Valentini festohet në mbarë botën më 14 shkurt dhe duket se vitet e fundit nga një festë dashurie është kthyer në një festë konsumizmi.

Zakonet e shprehjes së dashurisë dhe ndarjes së momenteve së bashku janë karakteristikat e festës që feston sot dashurinë. Megjithatë, mbi të gjitha 14 shkurti është i lidhur me shkëmbimin e dhuratave.

Me kalimin e viteve, çokollata dhe ngjyra e kuqe janë kthyer në simbol të kësaj feste dhe për shumëkënd shprehja e dashurisë lidhet pikërisht me blerjet dhe dhuratat për të tjerët.

Pika e kthesës në festimin e Ditës së Shën Valentinit ndodhi në vitin 1913, kur u prodhua kartolina e parë e Shën Valentinit dhe pas kësaj, blerja e dhuratave pasoi si një veçori bazë – nga çokollata te diamantet.

Legjenda më e përhapur për origjinën e kësaj feste është sigurisht ajo e Shën Valentinit, i cili humbi jetën për shkak të “luftës për dashuri”.

Peshkopi Valentin u vra në vitin 269 për martesë të fshehtë në çifte, gjë që ishte kundër ndalimit perandorak. Ndër të krishterët, ai filloi të nderohej si shenjtor në shekullin e 4-të, por vetëm në shekullin e 15-të ai u lidh me festën e dashurisë. Që atëherë, njerëzit e kanë festuar atë si shenjt mbrojtës i të dashuruarve.

Ekziston edhe një teori tjetër që lidhet me origjinën e vetë festës dhe ajo lidhet me Kishën Katolike. Pretendohet se Kisha Katolike vendosi të vendosë festën e Shën Valentinit në mes të shkurtit në përpjekje për të “krishteruar” festën pagane të Lupercalia.

Lupercalia ishte një festë e fertilitetit kushtuar Faunusit, perëndisë romake të bujqësisë, si dhe themeluesve romakë Romulus dhe Remus.

Simboli i Ditës së Shën Valentinit është edhe perëndia e lashtë romake e dashurisë, Kupidi, i cili shpesh paraqitet duke mbajtur një hark dhe shigjetë, sepse besohet se këdo që godet me shigjetën e tij magjike bie menjëherë në dashuri.

Kategoritë
Të ndryshme