Dimri ka ardhur dhe nga sot ditët do të jenë më të gjata

Pikërisht mbrëmë në orën 22:36 sipas kalendarit filloi dimri, pra solstici dimëror – momenti kur Dielli në lëvizjen e tij të dukshme arrin pikën më jugore.

Në përkthim, kjo do të thotë se duke filluar nga sot, na presin ditë më të gjata me më shumë dritë dite. Nata pas nesh në hemisferën veriore ishte më e gjata, dhe dita ishte më e shkurtra e vitit.

Por pas solsticit, ditët do të zgjasin. Pra, deri në fund të vitit perëndimi i diellit do të kalojë në orën 16:20 dhe do të ketë pesë minuta më shumë dritë dite.

Ndërsa dje ishte dita më e shkurtër këtu, situata është krejtësisht ndryshe në hemisferën jugore, ku jeton vetëm dhjetë për qind e popullsisë së botës. Pra atje, solstici i dhjetorit shënon ditën më të gjatë të vitit dhe fillimin e verës. Të gjithë ata që jetojnë brenda Rrethit Arktik nuk do ta shohin as Diellin gjatë solsticit, por nata polare tani mbretëron për ta.

Termi solstic vjen nga latinishtja solstitium, që do të thotë “pushimi i diellit”. Solstici i dimrit është një ngjarje e festuar nga popujt e lashtë dhe ky fenomen i trembi ata.

Për shkak të ditës së shkurtër, në shumë kultura të lashta 21 dhjetori festohej si dita e vdekjes dhe rilindjes së hyjnive që simbolizonin pjellorinë, dritën dhe Diellin.

Kategoritë
Të ndryshme