ANALIZA JAVORE

 • Nëntori

  Albinot Maloku Thuhet se nëntori është muaj i shqiptarëve. Data e 28-të e këtij muaji, në vete ndërlidh disa momente historike, por ndër më të rëndësishmet mbetet Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë. Rastësisht (apo jo), me këtë datë lindi komandanti legjendar Adem Jashari ndërsa Ushtria Çlirimtare e Kosovës me...
 • Tribunali

  Albinot Maloku Dhjetori i këtij viti do të jetë muaj i cili do të përmbyllë punën gati tri dekadëshe të mekanizmit i cili u themelua për të ndjekur penalisht krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit, që filluan të ndodhnin pas Luftës së Dytë Botërore në hapësirën e Republikës Socialiste...
 • Zëvendësministrat

  Albinot Maloku  Ndonëse debatet rreth zgjedhjeve lokale nuk do të përfundojnë deri më 19 nëntor, kur edhe do të përmbyllet raundi i dytë, për komunat që kanë shkuar në balotazh, në qendër të vëmendjes këto ditë do të jetë çështja e zgjedhjes së zëvendësministrave dhe stafit tjetër përcjellës. Janë...
 • Njohjet

  Albinot Maloku Diplomacia e Kosovës është sinonim i dështimit. Me gjasë, secili zyrtarë që është emëruar si Ministër i Jashtëm i Kosovës, këtë pozitë e ka perceptuar si prestigj dhe jo si përgjegjësi. Aty nuk punohet. Aty nuk është kuptuar se ç’do të thotë të jesh diplomat. Prandaj, s’kemi...
 • Balotazhi

  Albinot Maloku Republika e Kosovës e përfundoi me sukses edhe një proces zgjedhor për nivelin lokal që përfshiu 38 komuna për të zgjedhur anëtarët e kuvendeve komunale dhe kryetarët e komunave. Zgjedhjet u përmbyllën pa ndonjë incident dhe qytetarët e vendit treguan një kulturë të mirë politike karshi obligimit...
 • Lokalet

  Albinot Maloku I erdh fundi maratonës njëmujore, respektivisht fushatës zgjedhore për zgjedhjet lokale të cilat do të mbahen në 38 komunat e Kosovës, me 22 tetor. Kandidatët vizituan fshatra e lagje të ndryshme të njësive komunale, të cilave u përkasin. Folën me votuesit, bashkëbiseduan e i panë edhe nevojat...
 • Nënshtetësia

  Albinot Maloku Monotonia e fushatës zgjedhore e cila e karakterizoi edhe javën që po e lëmë, u thye nga vizita e parë zyrtare e Ilir Metës, President i Republikës së Shqipërisë. Vizita e tij erdhi fill pas ftesës së bërë nga homologu Kosovar. Presidenti i Republikës së Kosovës Hashim...
 • Kryetari

  Albinot Maloku Janë rreth 200 kandidatë të certifikuar nga Komisioni Qendror Zgjedhor të cilët i janë futur fushatës për t’u zgjedhur kryetarë komunash në 38 sosh sa i ka Republika e Kosovës. Pozicioni i kryetarit të komunës sipas ligjit për vetëqeverisje lokale, është i kompozuar në atë formë që...
 • Asambleistët

  Albinot Maloku Me 22 tetor të këtij viti qytetarët do të zgjedhin anëtarët e kuvendeve komunale dhe kryetarët e komunave, për mandatin e gjashtë të qeverisjes lokale në Republikën e Kosovës, që prej pas luftës e këndej. Vendi e respekton parimin e subsidiaritetit të dalë nga Karta Evropiane e...
 • Komunat

  Albinot Maloku Edhe një herë qytetaret e Kosovës do ta kenë rastin t’i dëgjojnë e t’i shohin politikanët e vendit, duke dhënë premtime nëpër fjalimet e tyre të shumta, se si do ta bëjnë mrekullinë kur ata të vijnë në pushtet. Për dallim nga ata politikanët që defiluan në...
 • Demokracia

  Albinot Maloku Pesëmbëdhjetë shtatori, që nga 2007-ta, shënohet si Dita Ndërkombëtare e Demokracisë, e përcaktuar sipas rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. Kjo gjë u bë si inkurajim për vendet që udhëhiqen nga qeveri që thirren mbi këtë parim bazë, por po ashtu ka për qëllim...
 • Zëvendëskryeministrat

  Albinot Maloku Pas afro tre muajsh që nga mbajtja e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, deputetët e partive dhe partiçkave, e zgjodhën Kadri Veselin kryetar të legjislaturës së gjashtë të Kosovës. Më në fund Veseli u mat. Për më shumë, ai i siguroi numrat e mjaftueshëm për këtë pozitë të...
 • Bajrami

  Albinot Maloku Marrëveshje mes subjekteve politike për krijimin e institucioneve të reja të vendit ende nuk ka. Edhe pas tentimit të gjashtë të mbledhjes themeltar të Kuvendit të Kosovës me 24 gusht çdo gjë ka ngelur në ajër. Jemi rehat për një gjë, pra nuk ka data të caktuara...
 • Dështimi

  Albinot Maloku Me 3 gusht u caktua nga Presidenti i Republikës Hashim Thaçi, dita kur do të duhej të mbahej mbledhja e parë themeluese për legjislaturën e gjashtë dhe Qeverinë e Re të Kosovës. Nga tri pika të rendit të ditës të kësaj mbledhjeje, vetëm dy patën sukses, e...
 • UNMIK-u

  Albinot Maloku Këto raportimet monotone të cilat mbahen çdo tre muaj pranë Këshillit të Sigurimit të OKB-së për Kosovën, e në të cilat veç Përfaqësuesit Special të Sekretarit Gjeneral të OKB-së, merr pjesë edhe përfaqësuesi i Kosovës dhe ai i Serbisë, kryesisht po shfrytëzohen për deklarime politike. I ngjashëm...