Britania e Madhe: Trendi i reduktimit të pirjes së duhanit ka pushuar, duhanpirësit po hedhin duhan gjithnjë e më shumë

Rënia e numrit të cigareve të tymosura në Britaninë e Madhe është stabilizuar, sipas analizave të reja, me duhanpirësit që zgjedhin duhan më të lirë të mbështjellë me dorë më shumë se më parë.

Nuk ka pasur “pothuajse asnjë ndryshim” në konsumin e cigareve vitet e fundit, thonë studiuesit.

Ekspertët kanë bërë thirrje që legjislacioni që synon krijimin e një “brezi pa duhan” të kalojë në parlament “shpejt” në një përpjekje për të ulur normat e kancerit të lidhura me duhanin.

Studimi i Kolegjit Universitar të Londrës (UCL), i financuar nga Cancer Research UK, përdori të dhëna nga 57,778 duhanpirës të rritur që morën pjesë në një anketë mujore midis janarit 2008 dhe shtatorit 2023.

Ai zbuloi se konsumi i përgjithshëm i cigareve ra me 22 për qind, nga 13.6 në ditë në 10.6, midis 2008 dhe tetorit 2019.

Megjithatë, rënia u ndal nga fundi i vitit 2019 dhe 2023.

Studiuesit sugjeruan se kjo mund të jetë rezultat i më shumë njerëzve që punojnë nga shtëpia për shkak të pandemisë Covid-19 dhe që bëjnë më shumë pushime të rregullta nga tymi.

U shfaqën tendenca të tjera, duke përfshirë një “rënie të mprehtë” në numrin e cigareve të prodhuara të tymosura. Duhanpirësit gjithnjë e më shumë u kthyen në përdorimin e duhanit të mbështjellë me dorë.

Mesatarisht duhanpirësit tani kanë 35 për qind më shumë cigare të mbështjella me dorë dhe 47 për qind më pak cigare të prodhuara.

Shkencëtarët kanë sugjeruar se kjo mund të jetë pasojë e rritjes së çmimit të cigareve të prodhuara, e cila u stimulua nga rritja e taksave, transmeton Hina.

“Ky studim 15-vjeçar kap ndryshimet në sjelljen e pirjes së duhanit, duke treguar se megjithëse numri mesatar i cigareve të pira në ditë ka rënë, ky trend ka ngecur që nga viti 2019,” tha autori kryesor dhe anëtari kryesor i kërkimit në Institutin e Epidemiologjisë dhe Kujdesit Shëndetësor të UCL. Sarah Jackson.

Ajo shtoi se njerëzit po zgjedhin gjithnjë e më shumë të përdorin duhan më të lirë të mbështjellë me dorë në vend të cigareve të prodhuara më të shtrenjta, duke dëshmuar se qëndrueshmëria në taksa dhe rregullore për të gjitha llojet e cigareve është thelbësore.

Kategoritë
BotaLajme