Borrell paralajmëron: Lufta në Evropë është në horizont

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Politikë të Jashtme dhe Siguri, Josep Borrell tha se lufta në Evropë është në horizont.

“Ne imagjinuam të ishim në një botë me një rreth miqsh pas rënies së Murit të Berlinit, dhe kjo u zëvendësua nga një unazë zjarri mes nesh, paqëndrueshmëri nga Sahel në Lindjen e Mesme, Kaukaz dhe Baltik, për të mos parë. më thellë në Afrikë. Një unazë zjarri rreth nesh”, tha Borrell gjatë Forumit “Ekonomia e Re” në Madrid.

Ai vuri në dukje se tani është një moment shumë i rëndësishëm në ndërtimin e Evropës, sepse lufta është në horizont dhe kjo nuk është një çështje e vogël.

Sipas tij, mënyra më e mirë për të forcuar NATO-n është rritja e kapaciteteve mbrojtëse evropiane.

“BE nuk do të ketë një ushtri të përbashkët në të ardhmen e parashikueshme dhe mbrojtja do të mbetet përgjegjësi e shteteve anëtare,” vuri në dukje ai.

Borrell paralajmëroi se mundësia e një lufte konvencionale me intensitet të lartë në Evropë “nuk është më një fantazi”.

Kategoritë
BotaLajme