Boeing pranon komplotin për të mashtruar SHBA-në: Do të paguajë gjysmë miliardë dollarë gjoba

Boeing ka pranuar të pranojë fajësinë për një akuzë të komplotit për të mashtruar Shtetet e Bashkuara dhe potencialisht të paguajë deri në 487 milionë dollarë gjobë.

Ata vendosën ta bëjnë këtë për të shmangur ndjekjen penale, njoftoi Departamenti Amerikan i Drejtësisë në një raport gjyqësor të dielën në mbrëmje.

Por kjo gjobë është një pjesë e vogël e 24.8 miliardë dollarëve që familjet e viktimave të aksidentit po i kërkonin prodhuesit të avionit të paguante. Familjet e viktimave të dy përplasjeve të 737 Max e kundërshtojnë marrëveshjen, tha ministria.

“Kjo marrëveshje e dashur nuk pranon se komploti i Boeing shkaktoi 346 vdekje,” tha Paul Cassell, një profesor i drejtësisë në Universitetin e Utah, i cili përfaqëson anëtarë të shumtë të familjeve të viktimave të aksidenteve të Lion Air 2018 dhe Ethiopian Air 2019.

“Kjo marrëveshje mashtruese dhe bujare nuk është qartësisht në interesin publik,” shtoi ai. Familjet kërkojnë gjykim publik për akuzat.

Boeing lëshoi ​​një deklaratë të shkurtër duke thënë vetëm se mund të “konfirmojë se kemi arritur marrëveshje në parim për kushtet e rezolutës me Departamentin e Drejtësisë, me kusht që të miratohen kushte të veçanta”.

Kategoritë
BotaLajme