“Balkan Cartel” kompania e frutave shërbente si front për transportin e kokainës në BE.

Europol kreu një operacion që rezultoi në thyerjen e një rrjeti kontrabandistësh droge që furnizonin me kokainë vendet e Bashkimit Evropian (BE). Në operacion u arrestuan edhe drejtues të karteleve të drogës nga Spanja dhe Ekuadori. U zbulua se kompania e frutave shërbente si mbulesë për transportin e drogës.

Për qëllimet e hetimit, Europol ka krijuar qendra koordinimi në Marlbelia (Spanjë) dhe Quito (Ekuador) për të lehtësuar shkëmbimin e informacionit midis autoriteteve kombëtare në Ekuador dhe Spanjë. 31 persona u arrestuan, 13 prej tyre në Spanjë dhe 18 në Ekuador. Janë kontrolluar gjithsej 66 vende.

Sipas informacioneve nga policia e Valencias, në mesin e të arrestuarve janë edhe 18 anëtarë të “Kartelit Ballkanik”, ndaj sipas policisë është shkatërruar një degë e rëndësishme që shpërndante drogë në të gjithë bregdetin e Mesdheut.

Në operacion u zbuluan dhe sekuestruan 25 automjete, 10 armë zjarri, pajisje elektronike me vlerë 13 milionë euro dhe gati tre milionë euro para të gatshme në valuta të ndryshme, përfshirë edhe euro. Pasuritë me vlerë totale prej 48 milionë euro janë ngrirë.

Një hetim ka nisur ndaj një biznesmeni italian me origjinë argjentinase që jeton në Marbella. U zbulua se kompanitë e tij përdoreshin për të mbuluar aktivitetet kriminale dhe transaksionet financiare.

Autoritetet konstatuan se biznesmeni italian është i lidhur me një shtetas shqiptar me banim në Ekuador. Thuhet se kishte disa kompani me seli në Serbi, të cilat përdoreshin për shpërndarjen e barnave.

Një shtetas shqiptar lehtësonte importin e kokainës nga Kolumbia në Ekuador dhe shpërndarjen e saj në BE. Policia bën me dije se grupi me origjinë nga Shqipëria ka përdorur një lavazh në rrugën për në bazë, ku anëtarët e grupit kanë marrë detyra dhe udhëzime.

Informacionet operative bëjnë me dije se biznesmeni shqiptar kishte një kontratë me furnitorë kolumbianë për të shpërndarë katër ton kokainë në muaj.

Organizata kriminale punësonte kompani frutash ekuadoriane si fronte për importimin e kokainës në BE, duke përdorur metoda të ndryshme transporti. Sasi më të vogla kokaine shpesh fshiheshin në ngarkesat e bananeve, që varionin nga 15 deri në 40 kg. Një dërgesë e ngjashme ka hyrë në Bosnje dhe Hercegovinë vitin e kaluar, por nuk dihet nëse ka qenë malli i këtij karteli të arrestuar.

Drejtuesi i rrjetit kriminal, i cili u arrestua, luajti një rol kyç në pastrimin e aseteve kriminale duke investuar në biznese legale në Spanjë. Ai menaxhoi disa kompani, duke përfshirë një të fokusuar në prodhimin dhe importin e bananeve nga Ekuadori në BE, si dhe qendra sportive në Marbella dhe disa bare dhe restorante.

Shumë nga bashkëpunëtorët e tij kryesorë kishin lidhje të forta me Ballkanin Perëndimor dhe menaxhonin një rrjet shpërndarjeje që u përhap në të gjithë Evropën.

Europol lehtësoi shkëmbimin e informacionit dhe ofroi mbështetje gjatë këtij hetimi të përbashkët. Europol gjithashtu ofroi analiza operacionale, inteligjencë operacionale dhe aktivitete të koordinuara operacionale.

Kategoritë
BotaLajme