Azemi: Rritje të pagës përfitojnë 326 punëtorë teknikë në sektorin privat, njëjtë do të bëhet edhe me punëtorët e sigurimit fizik

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat, Jusuf Azemi, në një prononcim për Ekonomia Online ka thënë punëtoret teknik të Qendrës Klinike Universitare të Kosovës (QKUK), nga muaji qershor do ti marrin pagat me rritje deri në 402 euro.

Ai ka thënë se për rritjen e kësaj page janë dakorduar me ministrin e Shëndetësi, Arben Vitia, në shkurt të viti 2023, por që vonesat që këto paga të dalin me rritje që nga ajo kohë, sipas tij, janë bërë si shkak i procedurave burokratike.

Ai ka shtuar se këtë rritje e gëzojnë rreth 326 punëtor të cilët marrin pagë me rritje prej 100 euro më shumë se sa pagë që kanë marr deri tani.

“Për rritjen e kësaj page është filluar qysh në vitin e kaluar dhe me 21 shkurt të viti 2023 në takimin që kemi pasur me ministrin Arben Vitia jemi marr vesh që pagat e këtyre punëtorëve të jetë 402 euro. Realisht që nga atëherë një periudhe kohore ka shkuar deri sa të skadojë kontrata e vjetër për të hyrë në fuqi kontrata e re nëse nuk gaboj që nga muaji nëntor është dashur që të jetë 402 euro, por megjithatë me procedurat burokratike që i kemi ne në Kosovë që nga nëntori i viti të kaluara e deri me një qershor duke u shtyre në mesë veti se cila ta fitoj tenderin ka bërë që ne të vonohemi për shtat muaj dhe tani më zyrtarisht e konfirmoj se punëtorët teknik të QKUK-së pagat e tyre në fund të qershorit do të dalin me rritje, ose 402 euro bruto. Këtë rritje e gëzojnë 326 punëtorë, që do të thotë rritja është për 100 euro më shumë se sa pagat që i kanë marr më herët dhe tani jemi shumë afër edhe konfirmim se edhe punëtorët e sigurimit fizik, që numri i tyre është diku rreth 300 në QKUK, do të pasoj po e njëjta rritje”, ka thënë ai.

Ai ka theksuar se edhe me këtë pagë këta punëtor nuk mund të ja dalin, me rritjen e çmimeve që është duke ndodhur.

Ai ka thënë se pas pese-gjashte muajve do të fillojnë sërish të kërkojnë rritje pagash.

“Është një kohë shumë e rëndë, një inflacion shumë i madh, ne me këtë pagë sigurisht se për nja pesë, gjashtë muaj do të jemi të qetë, përndryshe do të fillojmë prapë të kërkojmë rritje normale gjithherë konform ligjit, çka neve na lejon ligji. Edhe kjo pagë 400 euro është diçka që nuk i mbulon kërkesat tona”, ka thënë ai.

Ai në këtë prononcim ka folur edhe në lidhje me kërkesat e punëtoreve teknik të shkollave.

“Kemi bërë greva edhe për punëtoret teknik të shkollave fillore dhe të mesëm, cak definitivisht shumë shpejt jemi marr vesh brenda tri dite dhe jemi dakorduar që edhe paga e këtyre punëtoreve duhet të jetë 400 euro. Tenderët që tani kanë dalur nga komuna e Prishtinës të gjithë janë 400 euro dhe normale duhet pritur këto procedurat për të cilat deri sot përfundon procesi i prokurimit dhe të dihet. Përndryshe pagat e këtyre punëtoreve tani e tutje do të jenë 400 euro”, ka thënë ai .

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi